Pénz- és tőkepiac

Ráülne a hozamgörbére az EKB?

A hosszú kötvények hozamának elvárt szintjét rögzítené a Japánból ismert jegybanki eszköz. Amerikában túl merevnek tartják a hozamgörbe kontrollt.

Érdekes ötletet fogalmazott meg Pablo Hernandez de Cos, a spanyol jegybank kormányzója, aki egyúttal elnöke a bázeli bankfelügyeleti bizottságnak. Véleménye szerint az Európai Központi Banknak meg kellene fontolnia a hozamgörbekontroll bevezetésének a lehetőségét. Hasonló eszközt már a japán és az ausztrál jegybank is bevezetett.

A hosszú kötvényhozamokra fogalmaznak meg elvárt hozam szinteket, aminek előnye, hogy tartósan fennmaradhat az alacsony hozamkörnyezet, de hátránya, hogy a jegybanknak korlátlan kerettel kell ott állnia a vásárlói oldalon, hogy a piac elhiggye a kontrollt

– mondta a Világgazdaságnak Varga Zoltán, az Equilor szenior elemzője. Hozzátéve: a jelenlegi zérus közeli hozamok világában könnyen bevezethető lenne egy ilyen rendszer, de ha később emelkednének a hozamok, akkor a piac szinte biztosan tesztelné a jegybank elszántságát és tűrőképességét.

Az Európai Központi Bank épülete Frankfurtban
Fotó: AFP

Bár az eszközvásárlási programok végső soron hasonló hatást fejtenek ki, de jóval rugalmasabban alkalmazhatóak. Sokan az amerikai jegybank szerepét betöltő Fedtől is valami hasonlót várnak, de a tengerentúli jegybankárok nagyon merevnek tartják ezt a Japánban alkalmazott eszközt.

Mint mondta, azért

az amerikai jegybank is hosszabb távra tervezheti a mostani támogató monetáris politikát.

Erre utalt a clevelandi Fed vezetője, Loretta Mester nyilatkozata. A jegybankár arról beszélt, hogy a a második félévben felgyorsulhat az Egyesült Államokban, de annak mértéke várhatóan nem lesz elegendő ahhoz, hogy a jegybank visszavonja támogatását. A jelenlegi monetáris politika a gazdasági kilátásoknak megfelelően van kalibrálva, de amennyiben a gazdasági folyamatok eltérnének a várakozásoktól, illetve új kockázatok jelennének meg, azonnal kiigazítják az eszközkészletet.

jegybanki eszközök EKB kötvények
Kapcsolódó cikkek