Pénz- és tőkepiac

Taroltak a nemesfémek 2020-ban

Az arany az elmúlt tíz év legjobb teljesítményét mutatva 25 százalékot hozott 2020-ban.

A pandémia keményen sújtotta a gazdaságokat, a nemesfémeknek viszont kedvezett. A palládium ötödik éve drágul, tavaly 25 százalékos plusszal, unciánként 2400 dollár felett zárt. A platina 10 százalékos emelkedéssel ezer dollár fölé jutott, pedig a járvány márciusi beütésekor még a 600 dollár alá is benézett.

Az arany az elmúlt tíz év legjobb teljesítményét mutatva 25 százalékot hozott 2020-ban.

A menedékeszköz jellegét megőrző arany jegyzését leginkább az inflációs félelmek hajtották, amit nagyban befolyásolt a válságra adott elképesztő pénzügyi stimulus és a gyengülő dollár.

Szárnyalását csak az oltások révén vírusmentessé váló gazdasági környezet elérése állíthatja meg, ám ez a jelenlegi oltási terveket és mutációs félelmeket tekintve hosszú folyamat lesz. Az ár az évet kicsivel 1900 dollár alatt zárta, de az első kereskedési napon már délelőtt 1930 dollár fölé szaladt.

Az ezüstnek még az aranynál is jobb éve volt: unciánként 18 dollár alatt indított, majd 48 százalékkal magasabban, 26 dollár felett zárt. Árfolyamát az aranynál is látott tényezők befolyásolják, jegyzésük jellemzően korrelál, bár az ezüsté nagyobb volatilitást mutat.

Ám az ezüst mint ipari fém iránt jókora keresletet támasztanak a megújuló energiatermelés eszközeinek gyártói, s ha a zöldátállás az idén a korábbihoz hasonló ütemben folytatódik, akkor az ezüst 2021-ben is felülmúlhatja az arany teljesítményét.

Az olaj piacán ma is a koronavírus az úr.

A WTI és a Brent árfolyama 3 százalékos sávban oldalaz, az előbbi 50 dollár alatt, az utóbbi felette. Az ünnepekkor volt némi keresletnövekedés a családlátogatásoknak köszönhetően, de ez nem lesz tartós.

A kereslethiányra válaszolva az OPEC+ havi rendszerességgel megtárgyalja, hogy van-e lehetőség emelni a szigorú kitermelési kvótán.

A tegnap lezajlott havi megbeszélésen az volt a kérdés, hogy engedélyezzék-e februárban további 500 ezer hordó kitermelését, ám ennek előzetesen nem sok esélyt adtak a szakértők.

 

A 2021-es évet nagyban befolyásolhatja még az is, hogy a vakcinák hatásosak lesznek-e az esetleges vírusmutációkra is.

arany nemesfémek tőzsde árfolyam
Kapcsolódó cikkek