Pénz- és tőkepiac

Hároméves csúcson az angol font

A brit újranyitási tervek és a magas átoltottság is felfelé hajtják a kurzust.

Lendületesen erősödik tovább a kábelfont árfolyama, amely előbb az 1,40 dolláros lélektanilag és technikailag egyaránt fontos szintet lépte át, majd az 1,41 dolláros ellenállásnál is elfelejtett megállni, s immár 1,42 dollárnál jár.

A GBP/USD kurzus ezúttal hosszú távú technikai ellenállási szintek felé közelít, ugyanis 2018-ban került kijelölésre az árfolyam előtt álló két szint, az első 1,4250, a második 1,4370 közelében – mondta a Világgazdaságnak Varga Zoltán, az Equilor szenior elemzője.

Várakozása szerint legkésőbb az utóbbi tesztelését követően negatív korrekció indulhat, az RSI indikátor már most jelentős túlvettséget mutat.

Fotó: Shutterstock

Fundamentális alapon a Boris Johnson miniszterelnök által közzétett újranyitási terv támogatja a fontot – emlékeztetett az elemző.

A tervek szerint ugyanis az Egyesült Királyságban, június 21-ig feloldanák az összes fennálló korlátozást.

A 100 lakosra jutó beadott vakcinadózisok száma már 17, ami azt jelenti, hogy 15-20 százalékos átoltottsági szintnél járhatnak, így a brit gazdaság a versenytársaknál gyorsabban lábolhat ki a válságból.

Míg a devizapár másik oldaláról nézve Jerome Powell Fed elnök szenátusi meghallgatása volt dollárgyengítő hatású, amennyiben hűtötte a jegybank visszavonulásától tartók aggodalmait. Mondván, a Fed továbbra is támogató marad, mivel a fellendülés üteme bizonytalan, s rendkívül egyenetlen az Egyesült Államokban. A jelenlegi monetáris politikai keretrendszert mindaddig fenntartják, amíg jelentős előrelépés nem történik az árstabilitási és foglalkoztatottsági célok felé.

Végül az angol fontot erősítheti rövid távon, hogy jelentős short pozíciók épültek ki, s az árfolyam emelkedése miatt shortot zárók vételei tovább hajtják felfelé a kurzust – mondta az elemző.

GBP/USD kábelfont
Kapcsolódó cikkek