Pénz- és tőkepiac

Kedveltek a tőkevédett certifikátok

Rendkívül népszerűvé váltak befektetőink körében az elmúlt években az úgynevezett certifikátok.

Rendkívül népszerűvé váltak befektetőink körében az elmúlt években az úgynevezett certifikátok. Ezek pénzintézetek által kibocsátott strukturált értékpapírok, amelyeknek a hozama valamilyen mögöttes termék, például egy index vagy árutőzsdei cikk árfolyamváltozásától függ. Sikerüket az adja, hogy ezzel a terméktípussal a magánbefektetők is kereskedhetnek azokon a magasabb hozampotenciálú piacokon, amelyek korábban csak a szakmai befektetők számára voltak elérhetők.

A certifikátok között is különösen kedveltek a tőkevédelmet kínáló értékpapírok, amelyeknek a kibocsátója legalább a kezdeti névérték visszafizetésére kötelezettséget vállal a lejáratkor. Nem véletlen, hogy a tőkevédett termékek aránya meredeken emelkedik a különböző piaci anomáliák idején, amikor a befektetők továbbra is többlethozamot kívánnak elérni, de a tőkéjük kockáztatása nélkül. A tőkevédett certifikátokkal lehetőségünk van gyorsan reagálni a piaci folyamatokra, megvalósíthatjuk rövid távú befektetési elképzeléseinket, és védelmet biztosíthatunk a kedvezőtlen piaci fejleményekkel szemben, ezek a befektetési termékek ezért az alapvetően konzervatív portfóliókban is szerepet kapnak.

A várható kereslet-kínálati viszonyokat figyelembe véve a nyersanyagpiacok – az eddigi szárnyalásuk ellenére is – a befektetők érdeklődésének középpontjában maradtak. Azonban ha például az olaj árfolyamának az utóbbi időben tapasztalt meredek emelkedését nézzük, a jelenlegi árszint sokakat már óvatosságra int. Azok számára tehát, akik az olaj árfolyamának további erősödésében bíznak, a nyersanyag árának emelkedéséből profitáló tőkevédett certifikát lehet jó megoldás, amellyel befektetett pénzüket is biztonságban tudhatják.

Nagyon fontos, hogy a nevezett papírok likviditása biztosítva van, hiszen a tőzsdén is forognak, viszont a tőkevédelem csak a lejáratig megtartott értékpapírokra vonatkozik, a futamidő alatti visszaváltás esetén nem érvényes.

certifikátok
Kapcsolódó cikkek