Pénz- és tőkepiac

Már a százmilliót közelíti a Disney+ előfizetői tábora

A Netflix példája már igazolta, hogy a sorozatokra és a kényelmi szolgáltatásokra ráharapott közönség könnyedén lenyeli az áremeléseket.

Részvényenkénti 38 centes veszteség helyett 32 centes profittal zárta a január 2-kán véget ért üzleti negyedévét a Walt Disney. Igaz, épphogy pluszban tudták tartani az adózott eredményt, amely 99 százalékkal a társaság szintjén alig kimutatható 22 millió dollárra zuhant a bázisidőszak 2,13 milliárd dollárjáról.

A 16,25 milliárd dolláros negyedéves bevétel 22 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, de így is verte a várakozásokat.

A meglepő pozitív eredményre a 2019 novemberében világhódító útjára indított streamszolgáltatásuk, a Disney+ szolgál magyarázatul, amely a járvány miatti korlátozások sújtotta negyedévben globálisan több mint 21 millióval 94,9 millióra tudta bővíteni előfizetői táborát, szemben a Bloomberg elemzőinek 90,7 milliós várakozásától.

Egy év alatt három és félszeresére nőtt a törzsközönség úgy, hogy amellett a másik streamszolgáltatásuknál, a Hulunál is 30 százalékos bővülést értek el, 39,4 millióra gyarapítva az előfizetők számát.

Fotó: Omar Marques/SOPA Images/LightRocket/Getty Images

Bob Chapek, a világ legnagyobb szórakoztatóipari vállalatának vezérigazgatója továbbra is reálisnak tartja, hogy 2024-re előfizetőik száma elérje a 260 milliót, s hogy ezzel megszorítsák a most 204 milliónál járó globális piacvezető Netflixet.

A terjeszkedés költségei egyelőre veszteségessé teszik a stream üzletágat, ezen némiképp faragni lehet havi díj emelésével, amit a fő piacon, Észak-Amerikában hamarosan meg is tesznek, márciustól nyolcról kilenc dollárra srófolva a tarifát.

A Netflix példája már igazolta, hogy a sorozatokra és a kényelmi szolgáltatásokra ráharapott közönség könnyedén lenyeli az áremeléseket, pláne ha azzal indokolják, hogy azok újabb nézőcsalogató produkciók elkészítését szolgálják, nem a részvényesek osztalékát finanszírozzák ebből. Többi között a Csillagok háborújához kötődő Mandalorian sorozat második évada és a Lelki ismeretek (Soul) című, eredetileg mozira tervezett animációs sikerfilm gyártási költségeit is szegről-végről innen fedezik. A filmszínházak viszont muníció nélkül maradtak a negyedévben. Bob Chapek a Marvel-produkciók sorába illeszkedő, nagy érdeklődéssel várt Fekete özvegy bemutatóját is elhalasztotta. Llehet, hogy a film a Disney+ platformon debütál, s némi pluszdíj fejében lehet majd megtekinteni.

A nyereséges működéshez emellett az is kellett, hogy a Disney témaparkjai „összeszedjék magukat”, és a még tavaly meghirdetett leépítésekkel és költségcsökkentésekkel faragjanak a veszteségeikből. Nem túl biztató, hogy a nagy témaparkok közül a kaliforniai Disneyland és a párizsi Eurodisney az első negyedévben biztosan zárva marad, viszont a hongkongi komplexum hamarosan kinyithat. Becsléseik szerint a negyedévben ez az üzletág 2,6 milliárd dolláros bevételkiesést szenvedett. A befektetők hamar túltették magukat a váratlan nyereség feletti örömön, a Disney részvénye a pénteki kereskedést végül 2,3 százalékos mínuszban zárta, de így is maradt 23 százaléknyi a nagyívű stratégiai tervek tavaly novemberi meghirdetését követő raliból.

Walt Disney Disney streamszolgáltatás
Kapcsolódó cikkek