Pénz- és tőkepiac

Negyedével apadhatott az európai cégek profitja

A tavalyi negyedik negyedévben is csökkenhetett az európai nagyvállalatok profitja és forgalma, idén viszont ismét emelkedő pályára állhat a cégek eredménye.

Az Egyesült Államok után a héten Európában is felpörög a gyorsjelentési szezon, a következő néhány napban a kontinens legnagyobb tőzsdei cégeit tömörítő Stoxx 600 indextagjai közül 59 teszi közzé negyedéves beszámolóját.

Az elemzők nem igazán optimisták, arra számítanak, hogy immár sorozatban nyolcadszor csökkenhettek a céges nyereségek, a bevételek pedig a negyedik egymást követő negyedévben zsugorodhattak.

A Refinitiv adatbázisa szerint az árbevételi sorokon átlagosan 9,6 százalékos lehet a visszaesés, a vállalati profitok pedig közel negyedével apadhattak 2020 utolsó három hónapjában az egy évvel korábbihoz képest. Az összképet leginkább az energiaszektor ronthatja, ahol 35 százalékos forgalom-visszaesés mellett harmadára zuhanhatott vissza az adózott eredmény.

Folytatódhatott a pénzügyi és az ipari vállalatok vesszőfutása is: várhatóan az egy évvel korábbi nyereségük mindössze felével kell beérniük, miközben az előbbiek forgalma 9, az utóbbiaké pedig bő 6 százalékkal apadhatott a koronavírus-járvány második hullámától sújtott tavalyi év utolsó hónapjaiban.

Fotó: Shutterstock

A tíz szektor közül csupán háromnál várható bővülés mindkét tételsoron. A technológiai cégek ezúttal is állhatták a sarat, igazán jelentős felülteljesítésre azonban csak az ingatlan- és a közműszektorban van kilátás.

A jelentési szezon igazi nyertesei a nyersanyaggyártók lehetnek, ahol a 2 százalékkal mérséklődő bevételek mellett is 40 százalékkal emelkedhettek a profitok.

Az idei első negyedévben szerény forgalombővülés mellett – két szűkös év után – 44 százalékkal pattanhatnak fel a vállalati profitok, a második három hónapban pedig 80 százalék feletti lehet a bővülés dinamikája, miközben a forgalom mintegy ötödével múlhatja felül a tavalyit.

A hétfőn jelentő Ryanair után kedden a többi között az Electrolux, a Ferrari és a Telenor pénzügyi számait ismerhetik meg a befektetők. Szerdán fedi fel lapjait a Volvo és a Siemens, csütörtökön pedig a Deutsche Bank és az Infineon mellett a nagy olajcégek, köztük a Shell, az osztrák OMV és a lengyel PKN Orlen jelentéseire irányulhat kiemelt figyelem. Pénteken a bankszektor kerül fókuszba, a Raiffeisen mellett ekkor teszi közzé eredményszámait a BNP Paribas és az Intensa Sanpaolo is.

jelentési szezon profit elemzői várakozások Refinitiv Stoxx 600 árbevétel
Kapcsolódó cikkek