Pénz- és tőkepiac

Tovább nőtt az önkéntes nyugdíjkasszák vagyona

Jól alakult a múlt év a pénztári szektor szempontjából, minden intézménytípusnál nőtt a portfólió mérete – derül ki a jegybank friss adataiból.

Több mint hat százalékkal, 1625,2 milliárd forintra nőtt 2020-ban a hazai önkéntes nyugdíjpénztárak által kezelt portfólió mérete – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból.

A tagdíjbevételek tavaly 132,1 milliárd forintot tettek ki, ami 6,3 százalékos bővülés az egy évvel korábbi volumenhez viszonyítva.

Ugyanakkor a taglétszám lassú csökkenése is folytatódott az önkéntes nyugdíjkasszáknál: a december végi, hozzávetőleg 1,106 milliós létszám 0,5 százalékkal – valamivel több mint ötezerrel – maradt el az egy évvel korábbitól. Az önkéntes nyugdíjkasszák működési eredménye – hasonlóan 2019-hez – tavaly is negatív volt, 650 millió forintos mínuszt mutatott. A befektetéseiken viszont több mint 63 milliárd forintos pluszt értek el az önkéntes nyugdíjpénztárak 2020-ban, igaz, ez nem egészen a fele az egy évvel korábbi 133,7 milliárdnak.

A magánnyugdíjpénztárak portfóliója 2 százalékkal, 275,9 milliárd forintra nőtt tavaly.

A szolgáltatóknál a működési eredmény soron 0,19 milliárd forintos pluszt mutatott ki az MNB, miközben a befektetéseiken 8,8 milliárdos eredményt realizáltak.

Fotó: Shutterstock

A taglétszám csökkenése viszont tavaly sem állt meg a magánnyugdíjpénztáraknál: igaz, a lemorzsolódás már minimális volt, így decemberben valamivel több mint 54 ezer tagot tartottak nyilván.

Az egészség-és önsegélyező pénztáraknál viszont több mint ötezer taggal gyarapodott a létszám 2020-ban, meghaladva így az 1,027 milliót.

A szolgáltatási célú befizetések összege emellett több mint az egytizedével, 57,3 milliárd forintra nőtt. A tagok által fizetett tagdíjnál 7 százalékos növekedést mutatott ki 2020-ra vonatkozóan az jegybanki statisztika, 37,7 milliárd forintos vloumen mellett, ám a munkáltatói tagdíj-hozzájárulások összege 3,4 százalékkal, 7,1 milliárdra csökkent. Az egészség-és önsegélyező kasszák vagyona kicsivel 69 milliárd forint felett járt 2020. végén, ami éves alapon 6,4 százalékos növekedésnek felel meg.

nyugdíj magánnyugdíjpénztár
Kapcsolódó cikkek