Pénz- és tőkepiac

Vajon felpattan az egyre zöldebb Iberdrola?

Izgalmas szinteken jegyzik Európa egyik legnagyobb közműcégének részvényét.

A csúcstól számított visszaesés után a fontos szintre került, s érdemi felértékelődési potenciál látható, amire egy kereskedési ötletet fogalmazott meg Grébel Szabolcs, a KBC elemzője. Mint mondta, több mint 13 százalékos visszaesés után fontos támaszhoz ért az árfolyam. A 10,77 eurónál húzódó 200 napos mozgóátlag a múltban is fontos szintet jelentett a részvénynek, tavaly októberben szintén sikeresen állította meg a visszaesést, illetve tavaly májusban e szint áttörése után indult meg a nagyobb emelkedés.

Ha ez a szint letörne, akkor további támaszt a 10,2 és 10 eurós szintek jelentenének az árfolyamnak.

Míg, ha felfelé indulna a kurzus, akkor technikai alapon az 50 napos mozgóátlag jelentene ellenállást 11,5 eurónál, ennek áttörése esetén azonban reálisnak tűnik, hogy az árfolyam megközelítse a mindenkori csúcsot, 12,5 eurónál.

Az ötlet stop loss szintjét a korábbi lokális mélypont alá, 9,98 euróra helyezte az elemző. Ami az átlagost volatilitást mérő ATR indikátor alapján biztonságos távolságnak tekinthető, s a hozam-kockázat arány még így is 2 feletti.

Fundamentálisan is érdekes a spanyol közműcég,

mely globálisan több országban is jelen van energiaszolgáltatóként, míg a portfóliójában nagyon hangsúlyos szerepet kapnak a megújuló energiaforrások, többségében szélerőművek. A kapacitásokat tekintve, globálisan 60 százalék körüli a részesedése a teljes portfólión belül. Ami idén tovább növekedett, s a harmadik negyedévre már 70 százalék körüli lehet a megújuló energia kapacitások aránya.

Fotó: Jens Büttner/dpa-Zentralbild/ZB

Az elemző szerint az energiaárak helyreállása a járványhelyzet után, valamint a megújuló energiaforrások támogatása egyaránt segíthetik a céget, amely a várakozások alapján stabil növekedés előtt állhat. A kilátások növekvő árbevételt jósolnak az évente folyamatosan bővülő kapacitásokkal együtt, s egyre emelkedő vevőszámot. Ezzel az EBITDA-ban is további bővülés várható, míg a költségeknél nem látszik jelentős nyomás.

Kockázatot jelent azonban, hogy a kamatkörnyezet változásaira érzékeny az Iberdrola, mivel a vállalat jelentős adósságállománnyal rendelkezik. Az alacsony kamatkörnyzetben a vállalat nettó adósság/EBITDA mutatója 4 körüli, ami még túlzottan nem számít magasnak, viszont közel 2 milliárd euró körüli kamatfizetési terhet jelent évente a cégnek. Összehasonlításként a szektorban az RWE-nek 3, viszont az E.On-nak 5 körüli ez a mutatója.

Fontos információkkal szolgálhat a vállalat február 24-én esedékes negyedéves gyorsjelentése.

A részvényt hétfőn délben 10,76 eurón jegyezték. A kurzus napközben a 200 napos mozgóátlagnál húzódó támaszt tesztelte.

Iberdrola
Kapcsolódó cikkek