Pénz- és tőkepiac

Az Exim 33,6 milliárd forint névértékű kötvényt bocsátott ki

A gazdasági helyzet szükségszerűvé tette az Exim fokozott szerepvállalását a vállalati hitelezésben és a gazdasági szereplők kárenyhítésében.

Az Exim újabb sikeres kötvénykibocsátást hajtott végre 33,6 milliárd forint forrás bevonására

- közölte a pénzintézet.

Az idei első, március 22-ei első sikeres aukciókon – egyenként tízezer forintos névértékű – egyéves és hétéves futamidejű kötvényeket hozott forgalomba.

Az Exim 1 százalékos kamatozású, 2022. március 23-án lejáró kötvényének most kibocsátott első sorozatrészletére 38,61 milliárd forintnyi befektetői kereslet volt, amelyből névértéken 22,9 milliárd forintnyit fogadtak el.

Fotó: Vémi Zoltán

A 2027 októberében lejáró kötvénycsomag harmadik sorozatrészletéből – 18,46 milliárd forintnyi kereslet mellett –, 10,71 milliárd forintnyi új hosszúlejáratú forrást vont be a bank.

Kiemelték:

a pandémia következtében előállt gazdasági helyzet szükségszerűvé tette az Exim fokozott szerepvállalását a vállalati hitelezésben, a gazdasági szereplők kárenyhítésében.

A 2020. év végi hitelállományuk – elsősorban a Kárenyhítő hitelprogram iránti hatalmas kereslet eredményeképpen – meghaladta az 1100 milliárd forintot, ami – az MNB kimutatása szerint – a teljes magyar vállalati hitelállomány több mint 11 százalékát jelenti.

A közleményben felidézték, hogy tavaly az év második felében több, rekord összegű kötvénykibocsátást hajtott végre a Magyar Export-Import Bank Zrt., összesen 137,5 milliárd forintnyi forrást vont be a piacról.

kötvénykibocsátás EXIM
Kapcsolódó cikkek