Pénz- és tőkepiac

Betörtek a kriptovaluták a magyar képzőművészeti piacra

Weiler Péter alkotása egy Ether-ért kelt el.

A Covid járvány alatt sok átalakító folyamat felgyorsult, és míg a galériák és múzeumok kényszerből zárva tartanak, a kortárs alkotók új, és közvetlen utakat keresnek a rajongókhoz. A blockchain alapú decentralizált rendszerek, amik közül a legismertebb a az élet több területén is fontos változást hoztak.

Most a pénzvilág után a művészeti életet is alaposan feje tetejére állíthatja az (non-fungible token) terjedése.

A múlt héten párja, Grimes sokkolta a világot, hogy 20 perc alatt 5,8 millió dollárért értékesítette NFT, azaz csak digitális formában létező alkotásait. A blockchain alapú művészeti eladások összértéke 2021-re elérte a 160 millió dolláros forgalmat.

Hogy mennyire bizarr világba érkeztünk, talán jól demonstrálja az Injective Protocol nevű cég múlt heti akciója. A cég képviselője egy 30 millió forint értékű Banksy nyomatot semmisített meg, majd az akciót megörökítő videóból készítettek egy NFT-t, ami így az elégetett tárgy helyére lépve lett forgalomképes. Ezt a videó „alkotást” március 8-án árverezték el, és 394 ezer dollárért kelt el, ami 122 millió forint.

Fotó: Getty Images

Az újdonságot elsősorban az jelenti, hogy a kripto titkosításnak és a decentralizált szerver-hálózatnak köszönhetően mostantól lehet digitális eredeti műről beszélni. Ha a Bitcoin a digitális arany, az NFT a digitális műtárgy, aminek garantált az eredetisége, a művész által meghatározott szabályok mentén lehet forgalmazni és tovább értékesíteni.

Weiler Péterhez kötődik az első magyar kriptovalutáért kapható képzőművészeti alkotás is, ami március 5-én került fel a nemzetközi Mintable rendszerébe.

A Bitcoin áramfogyasztására rávilágító ironikus alkotás címe: Bitcoin bánya az Alföldön.

Fotó: Weiler Péter alkotása

Az NFT és a 80x80 cm vászonra nyomtatott kép egyben került 1 Ether-be, ami mai árfolyamon 560.000 forint.

Az alkotást végül március 9-én egy ismert kortárs gyűjtő, Kacsuk Péter vásárolta meg. A vásárlásban biztosan előny volt, hogy Kacsuk Péter tudományos informatikus kutató, és nemcsak a kortárs képzőművészetben, de a kripto valuták világában is otthon van.

 

kriptovaluta képzőművészet
Kapcsolódó cikkek