Pénz- és tőkepiac

Ezer banki állás szűnt meg tavaly

Több mint ezerrel csökkent tavaly a hitelintézeti szektorban dolgozók száma – derül ki a Magyar Nemzeti Bank statisztikai adataiból. Az álláspiaci kínálat viszont igen nagy, és a kilátások szempontjából biztató, hogy az idei évre vonatkozóan viszonylag kedvezők a szolgáltatók várakozásai.

Megszakadt az elmúlt évek­­re jellemző emelkedő trend a hitelintézeti szektorban foglalkoztatott alkalmazottak számában. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikái szerint 2020 negyedik negyedévében átlagosan 38 609 alkalmazott dolgozott a magyarországi bankoknál, ami több mint ezerrel – 2,7 százalékkal – kevesebb az egy évvel korábbinál. A létszám csökkenésének voltak előjelei, hiszen már a 2019-es évet is inkább a stagnálás, mint a növekedés jellemezte, miközben a koronavírus-járványból eredő gazdasági visszaesésnek is lehettek hatásai a banki munkaerőpiacon.

Az álláspiaci kínálat változatlanul igen gazdag a hitelintézeti szektorban.

A Világgazdaság által összegyűjtött adatok szerint tegnap a kilenc, eszközállománya alapján legnagyobb magyarországi szolgáltató összesen 1039 betöltésre váró pozíciót hirdetett a weblapjain.

A legtöbb élő ajánlatot a Takarékbank mondhatja magáénak, miután a honlapján tegnap 208 pozíció szerepelt, de további három szereplő – az OTP Bank, a Raiffeisen Bank és az UniCredit Bank – meghirdetett álláshelyeinek száma is meghaladta a százat.

Fotó: Shutterstock

Azoknak, akik a bankszektorban helyezkednének el, változatlanul Budapesten van erre a legnagyobb esélyük: a lapunk által talált pozíciók 62,4 százalékánál jelölték meg a fővárost a munkavégzés helyeként. A fiókhálózati, értékesítési pozíciók aránya is magas, nagyjából 25 százalékos a hirdetésekben, de csaknem 150 embert kerestek a szolgáltatók az informatikai területre is.

Gyakornokokat, pályakezdőket szinte minden területen felvennének, ilyen pozícióból 76 található a legnagyobb szereplőknél.

Fontos megjegyezni, hogy több szolgáltató a meghirdetett gyakornoki pozícióktól függetlenül is működtet programokat gyakornokok, illetve a még tanulmányaikat végző hallgatók számára.)

A banki álláspiac jövőbeni alakulása szempontjából mindenképp biztató, hogy az idei év kapcsán ha óvatosan is, de optimisták a hazai bankok.

Az MNB által elvégzett legfrissebb banki konjunktúrafelmérés szerint a bankrendszer összességében a konjunktúra kismértékű romlását tapasztalta 2020 második felében. A bankok válaszai szerint a romlás irányába mutatott a makrogazdasági környezet és az ügyfélkockázatok alakulása, valamint a jövedelmezőség romlása.

A javulás irányába hatott ezzel szemben az élénk piaci verseny és a kereslet, valamint a források elérhetősége.

Előretekintve 2021 első fél évére – derül ki a jegybank felméréséből –, markáns javulást várnak a bankok, amit a pozitív gazdasági kilátások indokolhatnak. A pénzügyi szolgáltatók különösen a lakossági szegmensben várnak keresletbővülést, ami összhangban áll a családtámogatási intézkedések kibővítésével, amelyek várhatóan növelik a lakáspiaci keresletet és ezen keresztül a hitelkeresletet is.

munka Bank penz hitel állás
Kapcsolódó cikkek