Pénz- és tőkepiac

Kimagasló eredményt ért el az Alteo

A megújuló energiában utazó társaság EBITDA-ja másfélszeresére, adózott nyeresége pedig több mint duplájára nőtt tavaly.

Dacolt a pandémiával járó gazdasági visszaeséssel a bombaformát mutató Alteo. Az újgenerációs energiaszolgáltató fő profittermelő tevékenységeinek dinamikáját a járványhelyzet sem volt képes visszafogni 2020-ban – derül ki a társaság közleményéből. Az IFRS szabályok szerint készített, nem auditált, konszolidált kimutatások alapján számolt árbevétel

29 százalékkal 32,98 milliárd forintra nőtt, miközben a csoportszintű EBITDA 46 százalékkal 5,51 milliárd forintra emelkedett az előző évhez képest. A társaság nettó eredménye pedig több mint kétszeresére, 591 millió forintra hízott tavaly.

Különösen a második és harmadik negyedév kivételesen magas kapacitáspiaci árbevétele miatt szárnyalt tavaly a piaci alapú hő- és villamosenergia-termelés, a szegmens EBITDA-ja 135 százalékkal, az árbevétel 21 százalékkal lett magasabb az egy évvel korábbinál. Több mint 50 százalékkal bővült a támogatott rendszerű villamosenergia-termelés árbevétele is, az energetikai szolgáltatásoké pedig 12 százalékkal. A kiskereskedelmi üzletág árbevétele – azzal együtt, hogy a pandémia erre a szegmensre gyakorolta a legerősebb hatást az Alteo üzletágai közül – az év egészében 21 százalékkal nőtt, miközben továbbra is nyereséges maradt.

Fotó: Kallus Gyögy / VG

Jóllehet az Alteo csoportszinten nagyfokú rezilienciáról tett tanúbizonyságot a járványhelyzet kiváltotta gazdasági nehézségek ellen, a tavalyi eredményekhez szükség volt arra is, hogy az eredeti ütemezés szerint és következetesen folytattuk a 2020-2024-es időszakra szóló beruházási programunk megvalósítását

– mondta ifj. Chikán Attila vezérigazgató. A program keretében az Alteo harmadával bővítette gázmotoros energiatermelő kapacitásait májusban, majd decemberben, összesen 18 megawattal, és ezzel megerősítette helyét az ország vezető szabályozási központjai között.

A 2019-ben elindított hulladékgazdálkodási üzletág után tavaly két új szegmens kapcsolódott be az Alteo vérkeringésébe:

nyáron rajtolt az e-mobilitás, ősszel pedig a menetrendezési szolgáltatások terület.

A társaság tovább növelte megújuló erőforrást hasznosító erőművi és egyben legjobban válságtűrő eszközportfólióját is: októberben vált egy 15 megawattos bábolnai szélerőműpark tulajdonosává. Időközben saját kivitelezésben újította fel a több mint 100 éves Gibárti Vízierőművet, és elvégzett néhány nagyszabású rekonstrukciós projektet. Kiemelkedő eredmény az ózdi távhőszolgáltatási szerződés újabb 10 éves meghosszabbítása is.

Azt követően, hogy szeptemberben a Scope Ratings megerősítette az Alteo kötvényeinek korábbi, BBB- besorolását, a társaság újabb sikeres kötvénykibocsátást hajtott végre a Növekedési Kötvényprogram keretében. A névértéken számítva 3,8 milliárd forintos, jelentős érdeklődés mellett zajló tranzakcióval az Alteo utóbb kiérdemelte a Budapesti Értéktőzsdétől Az év NKP kibocsátója díjat.

Az elsődleges célunk ebben az évben is a 2024-ig tartó beruházási programunk konzekvens folytatása, valamint az ESG szempontok minél erőteljesebb érvényesítése a vállalat működésében és annak riportolásában

– szögezte le ifj. Chikán Attila. Ennek megfelelően törekszenek újabb energiatermelő és/vagy energiatárolási kapacitások beléptetésével tovább fejleszteni szabályozási központjukat, ipari energiaszolgáltatási képességeiket, tekintettel a megújuló energetikai lehetőségek minél kiterjedtebb hasznosítására is.

2020-as eredmény Alteo megújúló energia
Kapcsolódó cikkek