Pénz- és tőkepiac

Már felújítási személyi hitelt is kínálnak a bankok

Az utólagos elszámolású lakásfelújítási támogatáshoz igényelhető kamattámogatott hitelek indulása mellett várható volt, hogy a bankok hamar megjelennek a feltételekhez igazított, gyorsabban és könnyebben elérhető személyihitel-konstrukciókkal is.

Komoly érdeklődés mutatkozik az otthonteremtési program legújabb eleme, a lakásfelújítási támogatás iránt. A konstrukcióban érintettek a felújítási összeg 50 százalékát, maximum 3 millió forintot támogatásként kaphatják meg. A támogatás ugyanakkor utólagos jóváírású, azaz az elkészült munkák után a számlákkal igazolt alapanyagköltség és munkabér számolható el.

A jogalkotók azzal is tisztában voltak, hogy sokaknak nincs keretük a felújítások megelőlegezésére.

Számukra nyílt meg a lehetőség, hogy otthonfelújítási kölcsönt is igényeljenek. Az ebben a konstrukcióban elérhető maximális hitelösszeg 6 millió forint lehet, a maximális futamidő tíz év. A feltételeknek megfelelő konstrukciókban a bankok az ÁKK referenciahozamának 130 százaléka plusz 3 százalékos kamatot számíthatnak fel, amelyhez az állam a referenciahozamnak megfelelő kamattámogatást nyújt, így a ügyfél által fizetendő kamata 3 százalékos (teljes hiteldíjmutatója a banki ajánlatok szerint 6 milliós hitel esetén 3,09–3,22 százalék között mozog). Fontos ugyanakkor látni, hogy ahogy a támogatásnak, úgy a hitel kamattámogatásának is feltétele az, hogy az ügyfél megfeleljen a lakásfelújítási támogatás igénylési feltételeinek, majd a hitel igénylését követő 12 hónapon belül elszámoljon az állammal a befejezett munkákkal. Amennyiben a bemutatott számlák alapján a lebonyolítással megbízott Magyar Államkincstár (MÁK) nem állít ki támogatói okiratot, illetve az ügyfél részére megállapított támogatás összege nem éri el a kölcsön összegének 25 százalékát, akkor a kamattámo­gatás megszűnik, és az addig igénybe vett kamattámogatást egy összegben vissza kell fizetni a MÁK-nak.

Ennél is komolyabb mérlegelést igényel sokak esetében, hogy az otthonfelújítási hitel jelzálogalapú kölcsön, ami lassabb és körülményesebb hitelbírálati folyamatot igényel. Ráadásul azok, akik esetleg korábban – például a lakás vásárlásakor – már megterhelték az ingatlanjukat, azzal szembesülhetnek, hogy az MNB adósságfékszabályai között szereplő hitelfedezeti mutató számítása miatt az ingatlanra újabb jelzálogalapú hitel már nem adható (a hitelfedezeti mutató forintalapú hitelek esetén jelenleg 80 százalék).

A fentiek nyomán nem meglepő, hogy az otthonfelújítási hitelek mellett egyre több pénzintézet jelenti be az egyszerűbb elbírálású lakásfelújítási célú személyikölcsön-konstrukcióját is. A hitel viszonylag könnyen megkapható, s akinek elegendő csak a felújítási támogatás összegét megelőlegezni, azzal számolhat, hogy csak a támogatás elszámolásáig kell a támogatott konsrukciónál magasabb kamatot fizetnie. A bankok ugyanakkor szemmel láthatóan

igyekeznek a felújítási személyi hiteleket is az érintettek számára kedvezővé hangolni.

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A Sberbank FelújítLAK személyi kölcsöne például úgy kapcsolódik a felújítási támogatáshoz, hogy a 12 hónapos türelmi idő alatt csak az aktuális kamatot számítja fel, s az ügyfélnek csak azt kell megfizetnie – hátrány ugyanakkor, hogy a tőke ez alatt az időszak alatt nem csökken. A Sberbank hitele egyébként 800 ezer és 6 millió forint közötti összegben igényelhető, kamatozása és kedvezményei a bank Fair kölcsönéhez hasonlatosak. Így 250 ezer forint alatti nettó jövedelem igazolása esetén 13,49, a feletti bér igazolásakor 10,49 százalékos lesz a termék kamata. Aki azt is vállalja, hogy ezt az összeget a bankhoz utaltatja, az 250 ezer forint alatti összeg esetén 10,49, a feletti összeg számlára érkezése esetén 6,99 százalékos kamaton juthat a kölcsönhöz.

A folyósítási díj a banknál 1 százalék.

A bank a folyósított kölcsönösszeg maximum 50 százalékáig vagy – ha ez kisebb – a bank felé igazolt lakásfelújítási támogatási összeg erejéig ingyenes előtörlesztést biztosít – de ez csak a folyósítást követő 18 hónapon belül lehetséges.

Az UniCredit Banknál a felújítási személyi kölcsön 60–120 hónapos futamidővel 1,6 és 7 millió forint közötti összegben igényelhető. Az induló kamat a Money.hu adatai szerint 18 százalék, ám az az ügyfél, aki legalább havi 300 ezer forint számlára történő utalását vállalja, 6,95 százalékos kamat mellett kaphatja meg a hitelt. Aki ezenfelül a Generali Biztosító csoportos hitelfedezeti biztosítását is megköti, további 20 bázispontos kamatkedvezményre lesz jogosult. A konstrukció az állami támogatás jóváírását egyszeri, maximum 3 millió forintos ingyenes előtörlesztéssel segíti – itt ugyanakkor nincs határideje az előtörlesztésnek, ami az esetlegesen elhúzódó munkák – és így megcsúszó támogatáselszámolás – esetén jól jöhet.

A MagNet Bank lakásfelújítási személyi kölcsöne 300 ezer és 5 millió forint között érhető el,

a termék kamatozása a standard személyi hiteleknél 4 százalékponttal alacsonyabb, 12,8 és 15,8 százalék között mozog. Kamatkedvezményt kap, aki jövedelemigazolás mellett igényli a kölcsönt, jövedelem 1. kategóriában 9,8–12,8, jövedelem 2.-ben 6,8–9,8 százalékon érhető el a hitel. A díjmentes támogatás-jóváírásra a MagNetnél csak 12 hónap áll rendelkezésre.

Az OTP felújítási személyi kölcsöne annyira a támogatáshoz van kötve, hogy az igénylőnek a kölcsönhöz igazolnia kell a támogatás feltételeit – például azt, hogy van 25 év alatti gyermeke. A kölcsön összege az ismert konstrukciók szerint az OTP-nél a legmagasabb, 1 és 10 millió forint között igényelhető, a futamidő kettő és tíz év között változhat. A kamat a hitel összegétől függően sávos, mértéke 6,99–16,99 százalék lehet, a pénzintézet 0,75 százalékos folyósítási díjat számol fel. Az OTP is a teljes futamidő alatt biztosítja 3 millió forintig a teljes vagy részleges előtörlesztést.

Az érintettek harmada akar kölcsönt

A tervek szerint, ha már egyszer belevágnak, nemcsak egy tisztasági festést, hanem ennél sokkal nagyobb beruházást hajtanak majd végre azok, akik pályáznak az otthonfelújítási támogatásra, hiszen az 50 százalékos visszatérítés összegét a legtöbben 1 és a maximális 3 millió forint közé teszik – derül ki az OTP Bank és a Groupama Biztosító megbízásából készített országos kutatásból. A munkák elvégzéséhez szükséges pénzt a válaszadók 41 százaléka önerőből, 31 százalékuk pedig hitelből kívánja biztosítani. A hitelt igénylők döntően kedvezményes kamattámogatásos lakásfelújítási hitelből gondolják a finanszírozást, de többen személyi vagy babaváró kölcsön felvételéből finanszíroznák a munkálatokat. Érdekesség, hogy a hiteligény alacsonyabb, mint a beruházásra gondolt összeg, a legtöbben 1,5–2 millió forint közötti összeget vennének fel erre a célra. Összességében a lakosság 37 százaléka nyitott a támogatás igénybevételére.

 

lakásfelújítási támogatás
Kapcsolódó cikkek