Pénz- és tőkepiac

Márciusban újra twistelhet a Fed

Kiábrándította a tengerentúli piacokat Jerome Powell semmitmondó beszéde.

Nem nyugtatta meg a piacokat Jerome Powell Fed elnök tegnapi beszéde. Tovább emelkedett a 10 éves amerikai állampapír-piaci hozam, 1,48 százalékról 1,56 százalékra. Az amerikai részvényindexek pedig ismét jelentős csökkenéssel zárták a kereskedést: az S&P 500 1,34 százalékkal, a Dow Jones 1,11 százalékkal, a technológiai vállalatok részvényeit tömörítő Nasdaq Composite 2,11 százalékkal került lejjebb.

Kiábrándította a befektetőket Jerome Powell tegnapi beszéde, mivel semmi olyan információval nem szolgált, mellyel nyugtatta volna a piacot – mondta Varga Zoltán, az Equilor szenior elemzője. Hozzátéve: az elmúlt hónapokban tapasztalható, intenzív hozamemelkedésre nem nagyon tért ki, csak megjegyezte, hogy javultak a gazdasági kilátások.

Fotó: Getty Images

Powell ugyanakkor leszögezte, hogy a gazdaság újraindítása az ideiglenes túllövését hozhatja, de ez mindenképpen átmeneti lesz. Kamatemelésre csak tartós infláció és a teljes foglalkoztatottság ismételt elérését követően kerül majd sor az Egyesült Államokban. Az inflációval kapcsolatban türelmes lesz a jegybank, és nem számítanak rá, hogy tartósan elszálljon.

A piaci szereplők többletinformációt vártak Powelltől – folytatta az Equilor elemzője, hogy milyen eszközökkel tervezi a jegybank megfogni a hozamemelkedést, de erre vonatkozóan nem érkezett megjegyzés. Így különös figyelmet kaphat majd a következő, március 17-én véget érő, kétnapos kamatdöntő ülés. Ahol a jegybank többféle módon is kezelhetné a helyzetet.

A legvalószínűbb lépés Varga Zoltán szerint az úgynevezett operation twist ismételt bevezetése, melynek keretében a mérlegben lévő állampapírok lejárati idejét súlyoznák át a hosszú oldal felé, ezzel tudnák a hozamgörbét laposítani.

Az első operation twist 1961-ben indult, s egy akkor népszerű Chubby Checker dal után nevezték el a jegybankárok. Akkor a dollár erősítésére rövid papírokat adtak és hosszú papírokat vettek az állampapírpiacon. De a 2007-es pénzügyi válságot követően is bevetették ezt a jegybanki eszközt.

Fed twist Jerome Powell
Kapcsolódó cikkek