A rovat támogatója: Budapesti Értéktőzsde Zrt.
Pénz- és tőkepiac

Növekvő pályán maradhat a lakáshitelezés

Bár a lakossági hitelpiacon még érezhető az óvatosság, az idén növekedés várható.  A money.hu szerint a lakossági hiteleknél, ezen belül a támogatott és piaci feltételekkel elérhető konstrukcióknál is erősödhet a kereslet.

Bár a koronavírus-járvány harmadik hulláma miatt még nem lehet látni pontosan, mikor térhet vissza az emelkedő pályára a gazdaság, mikor tűnik el a bizonytalanság és az óvatosság a mindennapokból, a lakossági hitelezés, ezen belül a lakáshitelezés is növekvő pályán maradhat. Ez részben köszönhető lesz a bérek várható emelkedésének, az állami lakásprogram korábbi és új elemeinek, illetve az azokhoz tartozó kedvezményes konstrukcióknak, valamint az alacsony kamatkörnyezet miatt viszonylag olcsó piaci hiteleknek – derül ki az ingatlan.com-csoporthoz tartozó money.hu összefoglalójából.

Mi volt, és mire lehet számítani?

A bankok erősödő keresletet várnak a lakossági hitelpiacon, ha a járvány miatti bizonytalanság alábbhagy.

Továbbra is fontos szerepet kapnak a támogatott konstrukciók, ahogy az elmúlt időszakban is.

Tavaly például

 • az új lakáshitelek szerződéses összege a korábbi években megszokott tempónál kisebb mértékben, 1,9 százalékkal, 928 milliárd forintra nőtt.
 • A piaci feltételekkel elérhető lakáshitelek összege 1 százalékkal, 778 milliárd forintra mérséklődött,
 • miközben az államilag támogatott hiteleké 21 százalékkal, 145 milliárd forintra nőtt az azt megelőző évhez viszonyítva.
 • Fotó: freepik.com

  A családi otthonteremtési kedvezményhez (csok) köthető támogatás átlagos összege 2020-ban 3,6 millió forintot tett ki.

  A lakásvásárlásra vagy -építésre, illetve használt lakóingatlanok bővítésére, korszerűsítésére kötött csokos szerződések összege megközelítette 2020-ban a 122 milliárd forintot, ami 19 százalékos emelkedést jelentett éves összevetésben.

  Szobák és árak

  A money.hu az ingatlan.com adatai alapján azt is megnézte, hogy a családosok vagy családot tervezők számára lehetséges költözési célpontot jelentő, minimum kétszobás lakások mennyibe kerültek március közepén. A Budapesten eladásra kínált kétszobás használt lakóingatlanok – lakások és házak – átlagos négyzetméterára 736 ezer forint volt, a három- vagy négyszobásaké 715 ezer, illetve 733 ezer forint, az öt- vagy annál több szobás ingatlanokat pedig 662 ezer, valamint 573 ezer forintos négyzetméterár jellemezte. A megyeszékhelyeken a kétszobások esetében 324–413 ezer forint között alakultak a kínálati négyzetméterárak szobaszámtól és megyétől függően.

  Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
  Kapcsolódó cikkek