Pénz- és tőkepiac

Rakétarajtot vehet ma a Wall Streeten a Coupang

Több mint 4 milliárd dollár tőkét szerzett az amerikai IPO során a dél-koreai e-kereskedő.

Dél-Korea legnagyobb e-kereskedelmi oldala – a Wall Street Journalnak nyilatkozó, „ügyben érintett” személy elmondása szerint – több mint 4 milliárd dollár tőkére tudott szert tenni az IPO napján, ami a vállalat által meghatározott célszint fölött alakult.

A SoftBank által is tulajdonolt vállalat bevezetési árfolyama a 32-34 dolláros sávból 35 dollárig kúszott fel, elérve ezzel a 60 milliárd dolláros értékeltséget.

Ilyen értékelésre az Alibaba 2014-es debütálása óta nem volt példa a tengerentúli tőzsdéken külföldi cég részétől. Az Alibabát körülbelül 168 milliárd dollárra becsülték, amikor tőzsdére lépett.

Fotó: Norikazu Tateishi / The Yomiuri Shimbun / AFP

Az éjfélig leadott rendeléseket másnap hajnalig kiszállító „rakéta” üzletágáról nevezetes céget a gyerekkora óta az Egyesült Államokban élő dél-koreai milliárdos, Bom Kim alapította. A rendkívül gyorsan növekvő vállalat 12 milliárd dolláros bevételt termelt tavaly, ami majdnem kétszerese az előző évinek. Míg a 2019-es 699 millió dolláros veszteséget sikerült tavaly 475 millió dollárra leszorítani.

A vállalat részvényei csütörtökön startolnak a New York-i tőzsdén.

Az amerikai tőzsdei lap olyan árfolyam ugrásra számít, mint ami a szálláskiadó platformot üzemeltető Airbnb és a DoorDash futárcég első kereskedési napján volt tapasztalható. Ha ez megtörténik, akkor a kibocsátók ezúttal is sok pénzt hagytak az asztalon.

Coupang Alibaba Airbnb DoorDash
Kapcsolódó cikkek