Pénz- és tőkepiac

Rakétarajtot vehet a Wall Streeten a koreai e-kereskedő

A milliárdos Bom Kim futárcégének amerikai tőzsdére lépése a japán Vision Fund újabb sikere lehet a forró IPO piacon.

Pénteken nyilvánosságra hozta amerikai kibocsátási (IPO) tervét a dél-koreai Coupang e-kereskedelmi óriáscég, mely az éjfélig leadott rendeléseket másnap hajnalig kiszállító „rakéta” üzletágáról nevezetes.

A céget a gyerekkora óta az Egyesült Államokban élő dél-koreai milliárdos, Bom Kim alapította. A rendkívül gyorsan növekvő vállalat 12 milliárd dolláros bevételt termelt tavaly, ami majdnem kétszerese az előző évinek. Míg a 2019-es 699 millió dolláros veszteséget sikerült tavaly 475 millió dollárra leszorítani. A Coupang uralja a dél-koreai piacot, ahová az Amazon és az Alibaba sem tudott betörni. A Coupang telephelyei ugyanakkor megtalálhatóak Pekingben, Sanghajban, Los Angelesben, Mountain View-ban és Seattle-ben is.

Fotó: Angela Weiss / AFP

A Wall Street Journal szerint már márciusban parkettre léphetnek, s a várhatóan 50 milliárd dollárt meghaladó értékelésre az Alibaba 2014-es debütálása óta nem volt példa a tengerentúli tőzsdéken külföldi cég részétől. Az Alibabát körülbelül 168 milliárd dollárra becsülték, amikor tőzsdére lépett. Az Alibaba 25 milliárd dolláros IPO-ja azóta is kibocsátási csúcsnak számít, ha eltekintünk a Saudi Aramco tavaly decemberi 29,4 milliárdos, „nem hivatalos” IPO csúcsától. A szaúdi cég ugyanis nem vállalta a New York-i vagy londoni megmérettetést, végül az illikvid rijádi hazai pályáját választotta.

A Coupang 50 milliárd dolláros tőzsdei értékelése a japán SoftBank és az alapító Maszajosi Szan újabb győzelmét jelenti. Mert Maszajosi kezében van a világ legnagyobb, technológiára összpontosító kockázati tőkealapja (hedge fund), a 100 milliárd dolláros tőkét mozgató Vision Fund, melynek 38 százalékos a részesedése a Coupang vállalatban, s ez az értékelés meghétszerezi a befektetését.

Márciusi parkettre lépéssel igazán forró piacon debütálna a Coupang. A Wall Street Journal emlékeztet, hogy idén eddig 68 milliárd dollárnyi részvényt bocsátottak ki az amerikai tőzsdéken. Igaz, ebből 44 milliárdot üres tőzsdei társaságok, az úgynevezett SPAC-ok gyűjtöttek be, de a hagyományos IPO piac is felülértékelt. Az elmúlt hónapokban tőzsdére vezetett részvények árfolyama rendre nagyot emelkedett az első kereskedési napon.

A héten debütált a„freemium” modellben működő Bumble társkereső cég részvénye a NASDAQ-on, s csütörtökön 64 százalékos ugrással mutatkozott be, amire a pénteki 7 százalékos emelkedés még rátett egy lapáttal.

Bumble Coupang Vision Fund Softbank Bom Kim IPO Maszajosi Szan Saudi Aramco Alibaba SPAC Amazon hedge fund
Kapcsolódó cikkek