Pénz- és tőkepiac

Sikeres a Generali átszervezése

A pandémia dacára új csúcsot hódított meg az Assicurazioni Generali üzemi eredménye, és nő az osztalék.

Az olasz Generali biztosítótársaság – a piac által árgus szemmel figyelt – üzemi nyeresége tavaly 0,3 százalékkal, 5,21 milliárd euróra emelkedett – derült ki tegnap a hazánkban is jelen lévő cégcsoport éves jelentéséből.

A pia­ci várakozásokat 1,2 százalékkal felülmúló, új rekordnak számító eredményt annak ellenére érte el a Generali, hogy a konszern szerint a koronavírus-járvány 123 millió eurós lyukat ütött rajta.

A hírre a társaság részvényei több mint 2 százalékos pluszban, azaz 17 ­eurón kezdték a kereskedést Milánóban. A tavaly márciusi mélyponthoz mérten egyébként már mintegy 70 százalékkal drágultak a papírok.

A kiváló 2019-es és 2020-as üzleti évet követően minden esélyünk megvan rá, hogy idén is hozzuk célkitűzéseinket

– értékelt Philippe Donnet vezérigazgató, akinek jövőre jár le a megbízatása. Piaci megfigyelők szerint a vezérigazgató hatalmas nyomás alatt dolgozott, mivel a társaság legnagyobb részvényesei, Francesco Gaetano Caltagirone és – a Mediobancán keresztül – Leonardo Del Vecchio folyamatos kontroll alatt tartotta.

Fotó: Miguel MEDINA / AFP

A kinevezése meghosszabbítására hajtó Donnet az elmúlt időszakban a napi operatív irányítás mellett átalakította a csoport szervezeti struktúráját is, emiatt helyettese, Frédéric de Courtois elhagyta a vállalatot. A 2019–2021-re elfogadott hároméves stratégiai terv ugyan az idén hatályát veszti, de Donnet már bejelentette, hogy készíti a következőt, bár ennek bemutatására még nem tűztek ki határidőt.

Európa harmadik legnagyobb biztosítójának – az elemzői konszenzus előrejelzésével összhangban – tavaly 35 százalékkal, 1,74 milliárd euróra zuhant az adózott profitja, miután a piaci volatilitás miatt befektetésein 287 millió eurót bukott, egy követeléskezelési tranzakció pedig 332 millió euróval kurtította meg a nyereségét.

A Generali tőkemegfelelési mutatója év végén 224 százalék volt, február végére 228 százalékra javult.

A milánói székhelyű biztosító az osztalékát részvényenként 1,47 euró­ra növeli, és két részletben fizeti ki. Az első, 1,01 eurós hányadot májusban, a fennmaradó részt októberben utalják át a részvényeseknek, persze csak ha ehhez a hatóságok is hozzájárulnak. Az előző évben például a második részlet kifizetése elmaradt, mivel az olasz biztosításfelügyelet az Európai Rendszerkockázati Testület ajánlására tartalé­kaik megóvására kérte az ágazatban tevékenykedő vállalatokat.

Generali biztosító penz tőzsde
Kapcsolódó cikkek