Pénz- és tőkepiac

Üzbég és ukrán bővítés előtt az OTP

Állami bankok kerültek eladósorba mindkét országban.

A közép-európai régióban aktív terjeszkedési politikát folytató OTP-csoport is lehetséges vevőjelölt a küszöbönálló ukrán bankprivatizációban – írta a MinFin nevű ukrajnai banki-pénzügyi portál.

A négy legnagyobb állami bank – összesen 50 százalékos piaci befolyással – értékesítés előtt áll,

köztük a 2016-ban államosított Privatbank a legértékesebb. Leendő tulajdonosa egy csapásra piacvezető lesz, a bank a várakozások szerint sajáttőke-értéken, körülbelül kétmilliárd dollárért találhat gazdára.

Volt már ekkora tranzakció az ukrán bankszektorban, 2007-ben az olasz UniCredit épp ennyit fizetett az ötszázalékos piaci részesedésű, később több alkalommal tulajdonost váltó, majd 2019-ben az Alfa Bankkal egyesülő Ukrsotsbankért. Az OTP-nek egy ekkora tranzakció túl nagy falat lenne,

a szakportál szerint az Oschadbank megszerzését tűzték ki célul a magyarok.

Grébel Szabolcs, a KBC Equitas elemzője szerint nem zárható ki, hogy az OTP részt vegyen az ukrán bankprivatizációban, azt azonban jelentős kockázatként kell mérlegelni, hogy a négy állami pénzintézetben kifejezetten magas a nem teljesítő hitelek aránya, az Oschadbankban például 45 százalékos.

Fotó: MTVA / Róka László

Ezzel szemben az OTP Bank Ukrajnának jóval stabilabb a hitelportfóliója, annak ellenére, hogy az országban nem volt törlesztési moratórium. Ugyanakkor nincs igazán más út, mint állami bankok megvétele, ha a nyugat-európai szereplők nem terveznek kivonulást.

Reggel Orbán Viktor miniszterelnök bejelentést tett arról, hogy nagy magyar sikeres cégek – köztük az OTP – is részt vesznek a magyar és az üzbég kormány egyeztetésén. Később Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek elmondta:

Kilenc megállapodást írt alá az üzbég és a magyar kormány, és ezek alapján magyar vállalatok kapják meg a lehetőséget arra, hogy stratégiai ágazatokat átalakítsanak, illetve modernizáljanak Üzbegisztánban. Az OTP itt az első külföldiként kapja meg azt a lehetőséget, hogy részt vegyen az üzbég bankrendszer privatizációjában. Az erről folyó tárgyalások előrehaladott állapotban vannak.

A KBC elemzője lapunknak hozzáfűzte: Üzbegisztánban 85 százalékos az állami tulajdon aránya a szektorban, van tehát az OTP-nek miből válogatni, de kockázat is akad bőven, elég csak arra gondolni, hogy 50 százalékos a dollárhitelek aránya a teljes bankszektort tekintve.

Nem csak a régiót vizsgálja a bank

Az OTP Bank továbbra is folyamatosan vizsgálja az akvizíciós lehetőségeket, elsősorban (de nem kizárólagosan) a régióban, figyelembe véve a tőkemegfelelési, az árazási és a kínálati szempontokat. Stratégiánk része, hogy valamennyi piacunkon részesedésünk növelésére törekszünk, mind organikus növekedés, mind akvizíciók révén. Kiemelkedően stabil tőke- és likviditási helyzetünk lehetővé teszi, hogy amennyiben a válság hatására új akvizíciós célpontok mutatkoznak a régióban, lehetséges vásárlóként, régiós szinten konszolidátorként lépjünk fel – válaszolta lapunknak a bank sajtóosztálya.

 

OTP Bank magyar üzbég
Kapcsolódó cikkek