Magyar gazdaság

Üzbég bank privatizálásáról tárgyalhatott az OTP

Budapesten járt az Üzbég Köztársaság kormánydelegációja, amelynek képviselői a magyar kormánytagok mellett az OTP Bank csúcsvezetőivel is tárgyaltak.

Budapesten járt kedden az Üzbég Köztársaság kormánydelegációja, amelynek képviselői a magyar kormánytagok mellett az OTP Bank csúcsvezetőivel is tárgyaltak. Az Üzbegisztáni Befektetési és Külkereskedelmi Minisztérium honlapján megjelent tájékoztató szerint Sardor Umurzakov miniszterelnök-helyettes, befektetési és külkereskedelmi miniszter Csányi Sándorral, az OTP elnök-vezérigazgatójával és Wolf Lászlóval, a pénzintézeti csoport akvizíciós stratégiáért felelős vezérigazgató-helyettesével tárgyalt.

Az üzbégek tudósítása szerint a felek egyeztettek az ország pénzügyi piacán folyamatosan megnyíló külföldi tőkebefektetési lehetőségekről és az állami tulajdonú kereskedelmi bankok privatizáció­járól. Kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy az egyik üzbég kereskedelmi bank privatizációja révén az OTP csoport hogyan léphetne be az ország bankpiacára. Ezzel kapcsolatban a Világgazdaság kérdésére az OTP kommunikációs osztálya a következő választ küldte:

Az OTP Bank folyamatosan vizsgálja az akvizíciós lehetőségeket, elsősorban azokban az országokban, ahol már jelen van a hitelintézet. Ez a stratégia azonban nem zárja ki olyan új piacok vizsgálatát sem, amelyek jó belépési lehetőségeket kínálnak az OTP csoport számára.

Fotó: Befektetési és Külkereskedelmi Minisztérium Üzbegisztán

Az OTP nyitott szemmel jár a banki akvizíciók piacán, de nem gondolom, hogy Üzbegisztán lenne az elsődleges célpontja. Az ottani bankok privatizációja felkeltheti ugyan az OTP menedzsmentjének érdeklődését, de kevéssé valószínű, hogy közvetlenül abban a térségben keresik a piaci lehetőségeket

– mondta a Világgazdaságnak Le Phuong Hai Thanh, a Concorde elemzési üzletágának vezetője. Szerinte elsősorban a pozitív GDP-adat, valamint a fejlődő piaci optimizmus hajtja az OTP-részvény árfolyamát a napokban.

Az AsiaMoney írása szerint a 33 millió lakosú Üzbegisztánban az öt legnagyobb bank állami kézben van, náluk koncentrálódik a teljes eszközállomány 67 százaléka. A volt szovjet tagköztársaságban 2016-ban kezdődött meg a piacnyitás, az országot 27 évig elnöklő Islom Karimov halála után. Addig a szovjet érából ismert gazdaságpolitika érvényesült: a stratégiai fontosságú vállalatok – köztük a bankok – szinte kivétel nélkül erős állami kontroll alatt álltak. A rögzített árfolyampolitikával 2017-ben hagytak fel, ezután a helyi deviza, a szom árfolyama 50 százalékkal esett a dollár ellenében. A kormány ezután csökkentette a társaságiadó- és a személyiadó-kulcsokat, és így tett az importvámmal is, valamint állami privatizációs és tőkepiacokért felelős ügynökségeket hozott létre, tavaly novemberben pedig már az ország közelgő WTO-tagságáról szóltak a hírek. Az állami tulajdonú pénzintézetekben van a betétek 72 százaléka, és onnan folyósítják a hitelek 88 százalékát.

Üzbég Köztársaság OTP
Kapcsolódó cikkek