Pénz- és tőkepiac

A köznevelési intézmények gazdálkodását erősítik

Az Állami Számvevőszék vizsgálata szerint javultak a közpénzfelhasználás feltételei.

A köznevelési feladatok ellátása az Alaptörvényben meghatározott, a társadalom szempontjából fontos tevékenység. Jogszabályok teszik lehetővé, hogy államháztartáson kívüli szervezetek, így alapítványok, egyesületek által fenntartott intézmények is végezzenek szociális, valamint köznevelési feladatokat.

Mindehhez a központi költségvetés évente jelentős összegű támogatással járul hozzá.

Az államháztartáson kívüli, humánszolgáltatást végző szolgáltatók, intézmények az igényelt közpénzekből társadalmilag hasznos, közösségteremtő, közérdekű tevékenységet végeznek, illetve közfeladatokat látnak el.

56 intézményfenntartóból az ÁSZ kezdeményezésére bemutatott dokumentumok alapján 38-nál javultak a közpénzfelhasználás feltételei 2019-re.

Az Állami Számvevőszék az intézmények államháztartáson kívüli fenntartóinak a köznevelési humánszolgáltatások központi költségvetési támogatásaival kapcsolatos feladatai betartását, valamint a központi költségvetési támogatások szabályszerű nyilvántartását értékelte. Az államháztartáson kívülre nyújtott költségvetési támogatások ellenőrzésével az ÁSZ hozzájárul ahhoz, hogy

a közpénzeket a nem állami humán fenntartók átlátható módon használják fel a közfeladatok ellátására kötött szerződésekben vállalt kötelezettségek teljesítése érdekében.

Fotó: Shutterstock

Közoktatási, köznevelési intézményt a nemzeti köznevelésről szóló törvény szerint nem állami, nem önkormányzati fenntartó – egyházi jogi személy, vallási tevékenységet végző szervezet, más személy vagy szervezet (például civil szervezet, alapítvány, gazdasági társaság) – is alapíthat és tarthat fenn. A feladatellátáshoz kapcsolódó költségvetési támogatás iránti igényt az intézményfenntartó nyújthatja be.

A Magyar Államkincstár pedig a megítélt támogatásokat az intézményfenntartó részére folyósítja.

A most értékelt 56 – alapítványi és egyesületi formában működő – intézményfenntartó a Magyar Államkincstár adatai alapján 2016-ban 5 milliárd 100,8 millió Ft, 2017-ben 5 milliárd 676,3 millió Ft, 2018-ban pedig 5 milliárd 846,2 millió Ft költségvetési támogatásban részesült összesen.

Az ÁSZ az ellenőrzöttek szabályszerű működésének támogatása érdekében 47 fenntartónál kezdeményezte, hogy az ellenőrzött időszakot követő 2019. évre vonatkozóan bemutassák a közpénzekkel való elszámolás feltételeinek meglétét, hozzájárulva ezzel a költségvetési támogatások felhasználásának elszámoltathatóságához.

Közülük 38 fenntartó dokumentumokkal igazolta, hogy 2019-ben eleget tett a számviteli szabályozottságra, a számviteli beszámoló készítésére, illetve a költségvetési támogatások alapfeladatonkénti elkülönítésére vonatkozó jogszabályi kötelezettségének.

8 fenntartónál 2019-ben nem álltak fenn az állami támogatással való jogszabály szerinti elszámolás feltételei, mert továbbra is hiányosságok maradtak fenn.

Egy fenntartó a 2019. évre vonatkozóan nem igazolta a számviteli szabályozottság, a számviteli beszámoló készítés és a költségvetési támogatások alapfeladatonkénti elkülönítésének szabályszerűségét. Ezért az ÁSZ 9 intézményfenntartó esetében az államháztartás alrendszeréből nyújtott, a fenntartót megillető támogatások folyósításának felfüggesztését kezdeményezte.

köznevelés Állami Számvevőszék (ÁSZ) költségvetés
Kapcsolódó cikkek