Pénz- és tőkepiac

Erős lehet a szembeszél a Wizz Airnek

Az európai légi közlekedés talpra állása napi rendszerességgel felmerülő téma.

Egyelőre nagy az optimizmus azzal kapcsolatban, hogy a felgyülemlett kereslet milyen pozitív hatást gyakorolhat a légitársaságok fundamentumaira. Ugyanakkor számos aggasztó jel van, amely miatt nem egyértelmű, hogy a kereslet hirtelen növekedésével, visszapattanásával a vállalati profitok is emelkedni fognak-e.

Így látjuk ezt a Wizz Air esetében is, amely felülteljesítette szektortársait 2019 vége óta. Az európai légi közlekedés talpra állása napi rendszerességgel felmerülő téma. Nemcsak a légitársaságok, hanem az utasok is feszülten várják, hogy mikor tudnak zavartalanul, korlátozások nélkül repülni.

Bár az igény megvan az utazásra, és nagy boomra számíthatunk, a régió, beleértve hazánkat is, hosszú távon nagy áremelkedéssel nézhet szembe, de ez nem feltétlenül okoz jelentős profitbővülést.

Jelenleg négy fő kockázatot lehet azonosítani.

 

  • Az olajár számottevően emelkedett az elmúlt egy évben, és a nagy befektetési bankok javarészt a kurzus stabilizálódásával vagy további drágulással számolnak.
  • A másik, kevésbé triviális ok az európai szén-dioxid-kvóta árának meredek emelkedése, amely a 2019 végi szintről majdnem megduplázódott. Bár a Wizz Air a legalacsonyabb egy utaskilométerre jutó kibocsátás mellett működik az EU-ban, ennek ellenére a kevésbé kompetitív kelet-európai piacon nehezebben érvényesítheti ebből fakadó versenyelőnyét, mint a kisebb bevételt generáló nyugati piacokon.
  • Harmadrészt látunk egy, csak a Wizz Airre jellemző kockázatot. Mivel a kelet-közép-európai devizák erősen leértékelődtek 2019 óta, önmagában emiatt is lehet számítani jegyáremelésekre, mivel a költségek tetemes része dollárban és euróban keletkezik.
  • A százmilliós kérdés, hogy ezt ki fizeti majd meg. Ezért negyedik kockázatként azt jelöljük meg, hogy a drágulásból fakadóan a Wizz Air utazóbázisának gerincét ingázó utasok a jövőben esetlegesen ritkíthatják utazásaikat. Ezzel pedig aligha számol a piac.
  • járvány légi közlekedés turizmus koronavírus járvány légitársaság koronavírus-válság Wizz Air utazás válság
    Kapcsolódó cikkek