Pénz- és tőkepiac

Húszmilliárd dolláros felvásárlási ajánlatot kapott a Toshiba

A vállalat atomenergia-üzletága miatt kérdéses, hogy a japán kormány jóváhagyja a luxemburgi CVC Capital Partners tulajdonossá válását.

A japán Toshiba részvénye szerdán 22,37 százalékot emelkedett a hírre, hogy a luxemburgi székhelyű CVC Capital Partners 20 milliárd dollárért felvásárolná a vállalatot.

A Toshiba atomenergia-üzletága miatt kérdéses, hogy a japán kormány jóváhagyja az ügyletet, ami az elmúlt évek legnagyobb vállalatfelvásárlása lenne

– mondta a Világgazdaságnak Józsa Bence, az Equilor elemzője. Hozzátéve: ezzel magyarázható, hogy a 30 százalékosra becsült prémiumot nem árazta be teljesen a piac. A szerdai árfolymaugrást követően is csak 18,77 milliárd dollár volt a Toshiba kapitalizációja.

Fotó: AFP / Kazuhiro Nogi

A japán cég jelentős költségcsökkentési programot hajt végre, melynek során a gyengén teljesítő üzletágaktól megválik, s a jövőben az infrastruktúra-fejlesztésre, az energetikára és a digitális megoldásokra fókuszál. A tervek szerint a korábban egy–négy százalékos profitmargin 2026-ra 10 százalék fölé emelkedhet.

A Toshiba megfontolja a javaslatot, míg a CVC nem komentálta a hírt – írta a Wall Street Journal.

CVC toshiba
Kapcsolódó cikkek