Pénz- és tőkepiac

Már idén jelentős osztalékbevételre számít a SET

A vasútépítő leánycég tavalyi adózás előtti eredménye közel negyedmilliárd forint volt, annak ellenére is, hogy a pandémia miatt a munkák egy részének árbevétele csak az idei évben realizálódott.

Pénteken tette közzé április 30-ra meghirdetett közgyűlésének előterjesztéseit a SET Group. Az egyedi beszámolóból kiderül, hogy a tavalyi évet 69,8 milliós nettó árbevétellel és 199,4 millió veszteséggel zárta a cég.

A vasútépítéssel foglalkozó TRIMAN 90 százalékos tulajdonrészének apportálása jelentős egyszeri költségekkel járt a tavalyi évben

– mondta a Világgazdaságnak dr. Orbók Ádám, a SET Group üzletfejlesztési igazgatója. Hozzátéve:

a leánycég azonban annyira ígéretes, hogy a tavalyi adózás előtti eredménye közel negyedmilliárd forint volt, annak ellenére is, hogy a pandémia miatt a munkák egy részének árbevétele csak az idei évben realizálódott.

Más szóval, a következő években a vasútépítés, melyre a cégcsoport a profiltisztítást követően fókuszál, még jövedelmezőbb lehet. Ám a SET osztalékbevételei először majd az idei számokban jelentkeznek.

Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock

A SET januárban hirdette meg új stratégiáját, hogy a jövőben a legjövedelmezőbb üzletágára koncentrál, s az a célja, hogy hosszú távon a vasútipar stabil szereplője legyen. Ennek érdekében profiltisztítást hajott végre, egyúttal pedig olyan vállalatok akvirálását tervezi, amelyek erősíthetik a vasútépítő leánycég, a TRIMAN tevékenységét.

A közgyűlési előterjesztés szerint az igazgatóság ismét felhatalmazást kér, 18 hónapos időtartamra, hogy legfeljebb 10 millió darab saját részvényt vásároljon, legalább 60 forintos darabáron. Míg a vételár felső határa a 30 napos tőzsdei átlagár + 20 százalék prémium. A menedzsment indoklása szerint, így lehetősége nyílna a társaságnak arra, hogy az akvizíciói, valamint egyes szerződéses kötelezettségeinek teljesítése során a saját részvényeket ellenértékként használja, valamint szükség esetén kialakíthasson részvényalapú ösztönzési és javadalmazási rendszert a munkavállalói vonatkozásában.

Emlékezetes, hogy már a Triman apportálásakor is részvényekkel fizetett a társaság, így lett a vasútépítő cég 30,68 százalékkal a SET legnagyobb tulajdonosa. A piac gyér forgalommal, közel 3,5 százalékos eséssel reagált pénteken a közzétételre.

 

Triman Set Group
Kapcsolódó cikkek