Pénz- és tőkepiac

Nehezen megjósolható a forintárfolyam alakulása

Nem számítanak sokkszerű forintárfolyam-változásokra a Világgazdaság által megkérdezett elemzők, a hazai fizetőeszköz mozgásirányát viszont különbözőképpen ítélik meg.

Most kell eurót venni a nyaraláshoz – tanácsolja az Equilor szenior elemzője, Varga Zoltán. Véleménye alapvetően nem változott a Világgazdaságnak adott korábbi nyilatkozatához képest.

Úgy véli, hogy a 358 forint körüli euróárfolyam egyfajta csúcs lehet, ennek áttörésére nincs érdemi esély,

és a nyarat egy laposan gyengülő trend jellemezheti a közös pénzzel szemben.

A pénteki magyar inflációs adat – amely 3,7 százalékos nyers árindexről és 3,1 százalékos adószűrt maginflációról szólt – az elemző szerint nagyjából megegyezik a konszenzussal,

és semmilyen lépésre nem kényszeríti a jegybankot.

Emellett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is számít áremelkedésre a második negyedévben, de a piac hozzászokott már ahhoz, hogy a jegybank türelmes, és nem reagál egyszeri kilengésekre. Varga Zoltán szerint az inflációs adat publikálása utáni enyhe, 80 fillér körüli forintgyengülést néhány nagyobb megbízás is okozhatta. Összességében az Equilornál úgy látják, hogy a nyarat lassú forintgyengülés jellemzi majd. Varga szerint ezt erősítheti a pénteki, februárra vonatkozó, igen gyenge kiskereskedelmi adat is (mínusz 5,9 százalék év/év alapon), az ugyanis hűti a gazdaság nyitásával párhuzamosan felfutó fogyasztásról, így a meglóduló inflációról szóló előrejelzéseket.

Persze a korlátozások eltörlésekor valószínűsíthetően robbanásszerűen emelkedő fogyasztás jelenti a fő kockázatot az inflációs prognózisokban, illetve a gazdaság felpörgésével megnövekvő olajigény is gyorsítani fogja az árindexet. Varga Zoltán szerint a szolgáltató szektor kínálati oldala nem is fogja bírni a rázúduló keresletet, és a jövő évre akár ismét munkaerőhiány alakulhat ki.

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A złoty mélyrepüléséről Varga Zoltán azt mondta, a lengyel jegybank (NBP) a magyartól eltérően kommunikált, alapvetően ez okozhatta a lengyel fizetőeszköz értékvesztését. Míg az NBP vezetői az ultralaza monetáris politika mellett tették le a voksukat, és arról beszéltek, hogy semmiképpen sem avatkoznak be a nemzeti valuta védelmében, az MNB azt kommunikálta, hogy szükség esetén megvédi a forintot.

Ami biztos, hogy az utóbbi időben egyre inkább külön kezelik a két közép-európai pénznemet a befektetők, így tehát a złoty esetleges további erősödése nem egyértelműen ad erőt a forintnak.

Rövid távon az euró dollárral szembeni erősödését várja Varga Zoltán, ugyanis a zöldhasú erejét a korábban bejelentett gazdaságélénkítő csomagok adták. Ugyanakkor a helyzet változhat az év vége felé, a szakértő szerint

a Fed az Euró­pai Központi Banknál hamarabb szigorít majd, azaz előbb csökkenti az eszközvásárlási programját, ez pedig a dollár erősödését hozhatja.

Forinterősödéssel számol viszont a KBC Equitas vezető elemzője, Cinkotai Norbert. Szerinte az utóbbi két évben tapasztalt forintgyengülés oka alapvetően az a globális világgazdasági sokk, amelyet a koronavírus-járvány idézett elő. A gazdaságok nyitásával a befektetők szakítanak a pandémia miatti extrém kockázatkerüléssel, így a feltörekvő piaci eszközök fokozódó népszerűségére lehet számítani, amiből profitálni fog a forint is.

Az elmúlt hetekben tapasztalt forinterősödés viszont egyelőre nem jelenti a hosszú távú trend megfordulását,

ahhoz ugyanis jegybanki támogatásra is szüksége lenne a hazai devizának – mondta Cinkotai Norbert, aki biztosan állítja, hogy a nemrég tapasztalt gyengülés – a negatív történelmi csúcs megközelítése – is túlzó volt, és úgy véli, hogy hónapokon belül a 345–350 forintos sávba kerülhet a forint az euróval szemben.

forint zloty devizapiac euró árfolyam
Kapcsolódó cikkek