Pénz- és tőkepiac

Nem számítanak hitelbedőlési hullámra a moratórium lejárta után

Bár régiónk országait a koronavírus-járvány harmadik hulláma alaposan megtépázta, az érintett gazdaságok szerkezete miatt a pandémia elleni védekezés érdekében meghozott intézkedések kisebbet ütnek a gazdaságon. Emiatt – bár a régióban magasabb a nem teljesítő hitelek aránya, mint más piacokon – az UniCredit Bank nem számít nagyobb problémákra a moratóriumok lejárta utáni időszakban.

Az UniCredit számára a közép- és kelet-európai régió kulcsfontosságú növekedési piacnak számított az elmúlt években – a társaság a 2019-ben bemutatott stratégiájában a banki termékek iránti kereslet növekedését prognosztizálta a régióban, hozzátéve, hogy az itteni portfólió nem mentes a kihívásoktól. A régió növekedése a világjárvány kitörése előtt meghaladta az átlagát, Magyarország 4,6, Csehország 2,3, Lengyelország 4,5 százalékos GDP-növekedést produkált, ezzel szemben az olaszországi 0,3 százalékos volt 2019-ben.

Az elmúlt év negyedik negyedében a kelet-közép-európai leányvállalatok együttes nettó kamatbevétele meghaladta az 540 millió eurót, ez az olaszországi 674 millió eurós összeg 80 százalékára rúgott.

A koronavírus-járvány megjelenésekor hozott intézkedéseknek köszönhetően a közép- és kelet-európai UniCredit-érdekeltségeknél összesen 3,2 milliárd eurónyi volt moratórium alatt, ez mindössze 14 százaléka a bankcsoport 22,8 milliárd eurós állományának. Ugyanakkor figyelmeztető lehet, hogy a régiós UniCredit-érdekeltségeknél a többi földrajzi területhez viszonyítva magas a nem teljesítő hitelek aránya: az elmúlt év végén a mutató a kelet-közép-európai UniCredit-leánybankoknál 5,8 százalékon állt, szemben az olaszországi 5,1 százalékkal, miközben a német és az osztrák érdekeltségek ennél is kedvezőbb számokat közöltek.

Az UniCredit az államok által előírt kötelező moratóriumok mellett – mint amilyen Magyarországon is érvényben van – több más bankházhoz hasonlóan már a válság elején bejelentette, hogy maga is kész a visszafizetési nehézségekkel küzdők számára türelmi időt biztosítani a kölcsönök törlesztésére – áll az S&P Global által ismertetett tanulmányban.

2017.05.08. Unicredit Bank, Duna Plaza. Fotó: Móricz-Sabján Simon
Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

A régió országait – különösen Magyarországot, Lengyelországot és Csehországot – 2021-ben súlyosan érintette a koronavírus -járvány harmadik hulláma. Ezek az országok lezárásokkal reagáltak, amelyeknek a hatása a régió gazdaságát kétségtelenül befolyásolni fogja

– mondta Liam Peach, a Capital Economics feltörekvő európai piacokkal foglalkozó közgazdásza. Ám a szakember arra is felhívja a figyelmet, hogy a kelet-közép-európai országok gazdaságai kevésbé sínylik meg a lezárások következményeit.

  • Egyrészt az érintett gazdaságok kevésbé támaszkodnak a pandémia által leginkább sújtott szolgáltatási ágazatokra – szabadidő, vendéglátás, idegenforgalom –, mint például Dél-Európa országai, így a leállásnak kisebb hatása van.
  • Másrészt – miután az érintett országok a világ leginkább exportfüggő gazdaságai között vannak – erősen tompította a hatásokat, hogy az itteni gyártásmixben jókora súlyt képviselő személygépkocsik és a nem tartós fogyasztási cikkek iránt a pandémia alatt is erős külső kereslet mutatkozott
  • – mondta Peach.

    Bár a hosszú leállások a és az üzleti csőd növekedéséhez vezethetnek, a régió vállalkozásainak állami támogatása eddig megakadályozta a munkahelyek tömeges elvesztését, és segítette a családokat a felszínen maradni. Miután a háztartásoknak és a kis- és középvállalkozásoknak nyújtott támogatások csak fokozatosan szűnnek meg, kicsi a veszélye, hogy akkora mértékben ugranának meg a hiteltörlesztési problémák, ami megterhelné az adott országok bankrendszerét – jelezte a kutató.

    Ráadásul – tette hozzá Lion Peach – előretekintve az EU sürgősségi alapjaiból a kelet-közép-európai országok is tetemes összegekre számíthatnak. Az EU helyreállítási és rugalmassági eszközéből a régió országai 44,5 milliárd eurós támogatásra számíthatnak, amely, azon túl, hogy tompíthatja a pandémiás hatásokat, új üzletek révén erősítheti a piacokat, csökkentve annak a veszélyét, hogy számottevően növekedjen a nem teljesítő hitelállomány.

    járvány UniCredit koronavírus kelet-közép-európa bedőlt hitel nem teljesítő hitelek pandémia hitelmoratórium
    Kapcsolódó cikkek