Pénz- és tőkepiac

Ötéves csúcson a Daimler-részvények

A pörgős kínai piacnak és a magasabb árazású Mercedes modellek népszerűségének köszönhetően a Daimler az első negyedévben látványosan felülmúlta a piaci várakozásokat.

A Daimler az első negyedévben 5,75 milliárd eurós üzemi eredményt ért el, ez több mint a kilencszerese az előző év azonos időszakában kigazdálkodott 617 milliónak, sőt

messze túlszárnyalja az elemzők 5 milliárdos várakozását is

– derül ki a stuttgarti prémiumautó-gyártó publikált közleményéből, amelyben egyelőre csak az úgynevezett sarokszámokat ismertették. A részletes gyorsjelentést április 23-án teszi közzé a konszern.

Fotó: Shutterstock

A szabad készpénzállomány a tavaly ilyenkor kimutatott 2,3 milliárd euróról 2,8 milliárdra ugrott, miközben az elemzők csupán 1,8 milliárddal számoltak.

Az erős évkezdés felkeltette a befektetők érdeklődését is,

a Daimler-részvények a frankfurti nyitását követően rövid időn belül 2,8 százalékkal, 77,4 euró fölé drágultak, azaz az árfolyam könnyedén átlépte a papírok 77 eurós, ötéves csúcsát is.

A vártnál jobb működési eredmény a menedzsment szerint főként a kínai értékesítéseknek és a költségcsökkentéseknek köszönhető. A Royal Bank of Canada (RBC) részvényelemzője, Tom Narayan viszont azt emelte ki, hogy a Mercedes termékmixén belül kifejezetten jól mentek a drágább árazású modellek, illetve a menedzsment hatékonyan kezelte a cégcsoport forgótőkéjét is.

luxusautók prémiumautó Daimler Mercedes
Kapcsolódó cikkek