Pénz- és tőkepiac

Törékenynek látszik a Nasdaq

Mozgalmas éve van a technológiai részvényeket tömörítő Nasdaq indexnek.

Mozgalmas éve van a technológiai részvényeket tömörítő Nasdaq indexnek. Az árfolyam február végén állított be új mindenkori csúcsértéket, az inflációval kapcsolatos félelmek és az ennek kapcsán növekedésnek induló 10 és 30 éves kötvényhozamok érdemi korrekciót indítottak el a részvénypiacon.

A Nasdaq 10 százalék fölötti mértékben korrigálta a korábban beállított csúcsot, alaposan ráijesztve a befektetőkre.

A technikai kép nem sérült nagyobb mértékben, a korábbi kitörési szintről tudott március második felében felpattanni az árfolyam, jelenleg pedig 14 000 pontnál jár, enyhén meghaladva a februári mindenkori csúcsot.

A korrekcióról szóló aggodalmak teljesen érthetők, ráadásul a kötvényhozamok nem csak emelkedtek, a megszokottnál jóval nagyobb kilengések jellemezték az elmúlt egy évet. A nyáron még 0,5 százalékos, 10 éves hozamok 1,75 százalékig növekedtek az elmúlt negyedévre, és az 1,5 százalékot közelítik. A nullaközeli hozamok miatt a részvénypiacra „kényszerülő” befektetők tőkéje és az elmúlt egy év volatilis kötvénypiaca miatt spekulatív pénz is áramlott ki a részvényekből, ami a legérzékenyebben a papírforma szerint a jelentős növekedési potenciállal rendelkező technológiai papírokat érintette.

Az elmúlt hetekben azonban korrigálni kezdtek a hozamok, a folyamat annak ellenére gyorsul, hogy kedvező amerikai gazdasági adatok érkeztek, amelyek alapján akár a Fed esetleges szigorításával kapcsolatos félelmek is erősödhetnének.

Azonban ennek egyelőre nincs nyoma, így feltételezhető, hogy a piac – még ha némi idő kellett is hozzá – elhiszi Powell jegybankelnöknek, hogy a Fed kitart az alacsony kamatok mellett még a vártnál gyorsabb gazdasági talpra állás esetén is. Az első ijedtség után tehát visszatérni látszik az optimizmus a részvénypiacra, a Nasdaq emelkedése előtt pedig megnyílik az út, ha a mutató tartósan áttöri a 14 000 pontos lélektani határt.

technológiai részvények amerikai tőzsde tőzsde Nasdaq árfolyam befektetők
Kapcsolódó cikkek