Pénz- és tőkepiac

Új zöldajánlásokat adott a jegybank a hitelintézeteknek

A dokumentum elvárásokat fogalmaz meg az éghajlatváltozással kapcsolatos és a környezeti kockázatok kezelését illetően.

Megjelent a hitelintézeteknek szóló új zöld MNB-ajánlás.

Az ajánlás célja a hazai bankszektor tudatosságának és felkészültségének javítása az éghajlatváltozással kapcsolatos és a környezeti kockázatok, továbbá az új szabályozási feladatok kapcsán. A dokumentum első lépésben egy önértékelési felmérés, valamint egy akcióterv kidolgozását, továbbá annak a jegybank részére való megküldését várja el a hitelintézetektől 2021. szeptember 30-ig – olvasható az MNB honlapján.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán jelentette meg az idén júniustól – egyes rendelkezések csak június 30-tól – alkalmazandó, hitelintézeteknek szóló új zöldajánlását.

  • A dokumentum elvárásokat fogalmaz meg az éghajlatváltozással kapcsolatos és a környezeti kockázatok kezelését illetően,
  • valamint a bankok üzleti tevékenységében a környezeti fenntarthatósági szempontok érvényesítésével kapcsolatban.
  • A jegybank a szabályozás tervezetét – az érintett szakmai érdekképviseleti szervek szakmai egyeztetése mellett – a téma fontossága miatt társadalmi egyeztetésre is bocsátotta. Mind a bankoktól, mind pedig a civil szervezetektől számos építő jellegű hozzászólást érkezett, melyeket a jegybank beépített az ajánlás végleges szövegébe, illetve egy (anonimizált) táblázatban összesítve is elérhetővé tett a honlapján.

    Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP

    A Magyar Nemzeti Bank az ajánlás kapcsán egy önértékelési felmérés, valamint egy akcióterv kidolgozását, továbbá annak részére való megküldését várja el a hitelintézetektől 2021. szeptember 30-ig, melynek megvalósítását is folyamatosan nyomon követi majd.

    A publikációval egy időben a jegybank egy Tudástár gyűjteményt is közzétesz a Zoldpenzugyek.hu honlapján a hitelintézetek számára.

    Ez utóbbi praktikus példákkal, jó gyakorlatokkal és felhasználható adatokkal, valamint módszertanokkal kapcsolatos források összeállításával nyújt segítséget a bankoknak, hogy minél hamarabb és minél nagyobb mértékben megfeleljenek az ajánlásnak.

    Jövőre tovább gyorsulhat a magyar GDP-növekedés

    Az idén az Egyesült Államok gazdasága kimagasló bővülést hozhat a Raiffeisen Bank elemzői szerint.

     

    Magyar Nemzeti Bank (MNB) ajánlás penz zöld hitelintézet
    Kapcsolódó cikkek