Pénz- és tőkepiac

A pesti tőzsde 118 millió forintos eredménnyel zárta 2020-at

A pandémia nehézségei miatt bekövetkező visszaesés ellenére a BUX index az év végére visszatért a járvány előtti szintekre-

A Budapesti Értéktőzsde Igazgatósága a pandémiás helyzet miatt közgyűlési jogkörben elfogadta a tőzsde tavalyi pénzügyi jelentését, amely alapján 2020-ban 118 millió forintos adózott eredményt ért el a BÉT.

Az eredményt teljes egészében a piacfejlesztési tevékenységébe kívánja visszaforgatni a társaság, így osztalékot nem fizet

– közölte a BÉT szerdán.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

A BÉT bevételei mintegy 3 milliárd forintot tettek ki 2020-ban, a működési költségek és ráfordítások 2,4 milliárd forintos értéke mellett a társaság üzemi eredménye 481 millió forint lett, amely az előző évi eredményhez képest 809 millió forinttal magasabb.

A közlemény szerint Végh Richárd, a BÉT vezérigazgatója a 2016-2020-as tőzsdefejlesztési stratégia utolsó évében elért főbb eredményeket értékelve elmondta:

a kibocsátói aktivitásokat illetően az év eleje kedvezően alakult, az új bevezetések mellett több tőzsdei társaságnál is jelentős tőkebevonásra került sor, a bevezetések, valamint a tőkeemelések 14,5 milliárd forinttal növelték a szabályozott piaci részvénykapitalizációt.

Az Xtend piacon az új bevezetések, valamint a végrehajtott tőkeemelések bevezetési értéken 8 milliárd forinttal erősítették a kapitalizációt.

Ugyan a Covid-helyzet mind a részvénybevezetéseket, mind a forgalmi adatokat tekintve megtörte a pozitív tendenciát, a visszaesés ellenére a BUX index az év végére visszatért a járvány előtti szintekre, és az akkor új csúcsot jelentő előző évzáráshoz képest is csak 8,6 százalékkal alacsonyabban fejezte be a 2020-as évet – ismertette a vezérigazgató.

Fotó: Kallus Gyögy / VG

Hozzátette, hogy szolgáltatások, rendezvények terén is aktív évet tudhat maga mögött a BÉT. A dinamikusan növekedő középvállalatok közössége, a BÉT50 már közel 250 vállalatot számlál.

A Londoni Tőzsdecsoporttal közös vállalatfejlesztési képzés, az ELITE Program hazai tagvállalatainak száma a régióban kiemelkedő módon meghaladta az ötvenet.

A tőzsdei jelenlét finanszírozását támogató Mentor Program keretében újabb két társaság nyert el támogatást. A BÉT Xbond piacára 2020-ban 28 kibocsátó 31 papírját vezették be, így a legintenzívebb kibocsátói aktivitás a kötvénypiacon volt tapasztalható a BÉT-en.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek