Pénz- és tőkepiac

Elsősorban a lengyel leányvállalat húzza a Duna House számait

Még a vártnál is erőteljesebb eredményhozzájárulást lehet remélni a lengyel piactól.

Félrevezetőek a számok, a legnagyobb probléma, hogy a Duna House nem tudta növelni hitelkihelyezéseit idehaza

– mondta a Concorde Értékpapír részvényelemzője. Gaál Gellért szerint a társaság ugyan jól teljesített a jutalékbevételek tekintetében, de a hitelezés húzhatta volna a legjobban a magyarországi akvizíció eredményét, hiszen a haszonkulcs azon az üzletágon magasabb. Úgy véli ugyanakkor, hogy miután a felújítási kölcsön leterheli a magyarországi kereskedelmi bankok rendszereit, az ügyintézés lelassult, ami némileg megmagyarázza azt, hogy egy ilyen kedvező helyzetben, széleskörű központi támogatási rendszer mellett miért nem nőttek az ingatlanközvetítő cég kihelyezései, ugyanakkor ez valószínűleg csupán átmeneti tényező.

Gaál Gellért szerint azonban az éves tervek és eredmények nincsenek veszélyben, idehaza is támogató környezet veszi körül a Duna House-t.

A társaság gyorsjelentése szerint az első negyedévben a növekedés motorja az ingatlanközvetítő tevékenység volt, amely jutalékvolumene Magyarországon 30, Lengyelországban 60 százalékkal bővült mind a franchise,- mind pedig a saját irodás közvetítésben. E két üzletág együttes EBITDA-hozzájárulása 2021. első negyedévében 245 millió forintra emelkedett az egy évvel korábbi 97 millió Ft-ról (+150 százalék év/év).

Fotó: VG / Vémi Zoltán

Hozzáteszik, Magyarországon a lakóingatlan piac 10 éve nem látott szinteken kezdte az évet.

Ez a családtámogatási rendszernek, illetve a koronavírus-járvány következtében megváltozott keresletnek köszönhető. Egyre meghatározóbb a Duna House számaiban a külföldi leányvállalatok szerepe. A Concorde szakértője erről azt mondta, hogy a mostani növekedés is a lengyelországi leányvállalat 300 százalékos profitnövekedésének köszönhető. Guy Dymschiz, a DH igazgatósásának elnöke egy korábbi, Világgazdaságnak adott interjújában azt mondta, hogy sokat dolgoztak azon, hogy kiépítsék igen jelentős irodahálózatukat Lengyelországban, de ez a folyamat véget ért, és termőre fordulnak az ottani beruházásaik.

Ezzel a véleménnyel a Concorde elemzője is egyetért hozzátéve, hogy még a vártnál is erőteljesebb eredményhozzájárulást lehet remélni a lengyel piactól,

ugyanis az egyik fő versenytársuknak komoly fizetési problémái merültek fel a koronavírus járvány miatt,

így a helyi DH-leány jó szakembereket tudott átcsábítani a gondba került ingatlanos cégtől. Gaál Gellért a csehországi jelenlétről annyit mondott, hogy olyan kicsi szereplő azon a piacon a Duna House, hogy az ottani jelenlét nagysága nem mérhető össze a magyarországi, és lengyelországi operációval.

A saját fejlesztések átadása részben késik, de az elemző szerint a társaság túl sok tőkét fordított már az építkezésekre, úgyhogy nem érdemes megválni a félkész ingatlanoktól. Emlékeztetett arra, hogy a saját fejlesztések közül Forest Hill van a legnagyobb lemaradásban, de emellett a Panorama projekt is valószínű hogy késni fog, bár ezzel a fejlesztéssel egy magasan pozícionált réteget céloz a DH, akiknek nagy vásárlóereje van, így nagyobb valószínűséggel lehet áthárítani az anyagköltségek túllépését.

EBITDA Duna House Concorde Értékpapír
Kapcsolódó cikkek