Pénz- és tőkepiac

Erős negyedévet zárt az E.ON, de nem csökkent az adóssága

Az Eon megerősítette éves eredményvárakozását, és 5 százalékkal emeli osztalékát.

A délelőtt több mint 2 százalékkal zuhanó DAX-index egyik legstabilabb részvénye volt az előző napi záróára környékén ingadozó E.ON, amely kedd reggel tette közzé vártnál jobban sikerült gyorsjelentését.

A földgáz- és a villamosenergia-iparágakban tevékenykedő esseni energiacég tisztított üzemi eredménye az előző év azonos időszakához mérten 14 százalékkal, 1,66 milliárd euróra nőtt az első negyedévben, szemben az elemzői konszenzussal, mely éppen százmillió euróval számolt kevesebbet. Közel ötödével, 809 millió euróra duzzadt a konszern korrigált nettó nyeresége is, egy részvényre jutó nem tisztított nettó nyeresége pedig a tavaly ilyenkor elért mínusz 0,17 euró után, 31 centre javult.

A cégcsoport teljes árbevétele 4 százalékkal, 18,4 milliárd euróra bővült.

Fotó: Shutterstock

Mivel pedig a menedzsment minden üzletágban robusztus teljesítményt látott, megerősítették az éves 3,8-4 milliárd eurós üzemieredmény- és 1,7-1,9 milliárdos profitvárakozást is. ágon az tavalyi eredmény után visszaosztott 47 centet nagyjából 5 százalékkal akarják megemelni.

Az Innogy felvásárlását követően immár teljes mértékben konszolidált cégcsoport a sikert főként azzal magyarázta, hogy

a kereskedelmi üzletág működési eredménye mintegy 300 millió euróval nőtt, azaz év/év bázison megduplázódott.

Ezen belül pedig a brit leányvállalat szerkezeti átalakítása hozott sokat a konyhára. A korábban az Innogy Npower nevű cége által kiszolgált ügyfelek ugyanis mind átkerültek az új digitális platformra. Jól ment ugyanakkor a brit gázszegmensnek is a téli hideg következtében, a jövő évre kitűzött 100 millió fontos eredménycélt valószínűleg már az idén elérik.

Az E.ON negyedéves teljesítménye a Morgan Stanley szerint stabil, míg az RBC szerint erős volt. Elemzők ellenben arra is figyelmeztettek, hogy továbbra is nagyon magas a cég 40,8 milliárd eurós nettó adóssága.

Eon energia Innogy villamosáram földgáz
Kapcsolódó cikkek