Pénz- és tőkepiac

Történelmi csúcson a fűrészáru az amerikai piacon

Évtizedek kellenek, hogy az észak-amerikai fenyőfa kínálat és a deszka kereslet egyensúlyba kerüljön.

A fűrészáru határidős ára április végén elérte az 1.575 dolláros szintet, ami négyszerese a tavaszi szezonban megszokottnak. A chicagói árutőzsdén csak a napi limitek szabtak gátat az áremelkedésnek. Hétfőn rekordot döntött a napi remelkedés, 75 dollárral került feljebb a májusi határidős árjegyzés. Év elején még 900 dollár közelében jegyeztek ezer deszkaláb fűrészárut. Alig négy hónap alatt több mint másfélszeresére emelkedett az árfolyam.

A Wall Street Journal emlékeztetett, hogy amikor a koronavírus terjedésének lassítása érdekében tavaly tavasszal leállították az amerikai gazdaságot, akkor a fűrészüzemek is hazaküldték a munkásaikat, s 40 százalékkal visszafogták a termelésüket. Decemberre azonban visszatért a kibocsátás a pandémiát megelőző szintre. Az alacsony kamat miatt olcsó a jelzáloghitelek finanszírozása és a felpörgött lakáspiac csak tovább fűti az építőanyagok iránti keresletet. Miközben egy érdekes piaci anomália tanúi lehetünk.

Amíg a deszka ára az egekbe emelkedik, az alapanyag, vagyis a farönkök ára meg a mélyben tanyázik.

Az észak-amerikai fakitermelés válsága nem kelletű probléma. Az elmúlt évtizedekben szövetségi programok segítették az építőiparban és papíriparban használt déli sárga fenyő telepítését. A gazdák fákkal ültették be a termőterületeket, s a kivágott erdőket is újra telepítették. Így az elmúlt négy évtizedben négyszeresére emelkedett a kitermelhető fa mennyisége.

Fotó: Shutterstock

A déli erdőtulajdonosok hagyományosan a legközelebbi fűrészmalmokba szállítanak, mert nincsenek felkészülve a kontinensen átívelő fuvarozásra, hogy az óceánparti kikötőkbe szállítsák a rönköket.

Így fordulhat elő, hogy a déli fűrészmalmok szinte teljes kapacitással üzemelnek, hogy kielégítsék a deszkaigényt, mégis túlkínálat van sárga fenyőből.

Három kanadai cég, a Canfor, az Interfor és West Fraser Timber, melyek fűrészmalmokat vásároltak a déli államokban, több száz százalékos részvényárfolyam emelkedést értek el tavaly március óta. A Canfor 6,66 kanadai dollárról 32,97-re, az Interfor 7,75-ről 34,51-re, míg a West Fraser 37,17-ről 101,60-ra. Ágazati elemzők szerint, egy-két évtizedbe is beletelhet, hogyvannyi fát feldogozzanak, ami egyensúlyba hozza a fakitermelés és a fafeldogozás keresleti-kínálati viszonyait.

Az olyan építőipari cégek, mint a PulteGroup vagy a Howard Hughes, arról számoltak be, hogy a faanyagok magasabb árát tovább görgetik, a lakásárak emelkedése sem lassította az értékesítést. Míg a NexPoint Residential Trust befektetési vezetője, Matthew McGraner a Wall Street Journal tudósítása szerint nemrégiben azzal nyugtatta a részvényeseket, hogy a magas faárak nem szűkítik a lakástulajdonosok árrését. Mert minden költséget áthárítanak a bérlőkre.

Interfor PulteGroup Canfor Howard Hughes NexPoint Residential Trust West Fraser Timber
Kapcsolódó cikkek