Pénz- és tőkepiac

Jó híreket kapnak a jövő nyugdíjasai

Május közepéig több mint nyolcszázalékos hozamot is elérhettek azok az öngondoskodók, akik a rizikósabb pénztárportfóliók közül válogattak. A szóródás viszonylag nagy, a tavalyi évben kiemelkedő megtérülést hozó Megatrend például visszacsúszott a rangsor aljára.

Jó hír a nyugdíjkorhatárt csak húsz-huszonöt év múlva vagy még később elérő öngondoskodóknak, hogy a részvénypiacok menetelése húzza magával a nyugdíjcélú megtakarításokat is, legalábbis egész jól alakulnak a kockázatvállaló portfóliók idei hozamai, bár nagy a szóródás (1,8–8,2 százalék) a teljesítményükben.

A BUX idén 8,3 százalékkal, az S&P 500 index pedig 11 százalékkal nőtt, a százszázalékos részvénykitettséget tükröző teljesítményt a hazai önkéntes nyugdíjpénztári vagyont kezelőknek csak megközelíteniük sikerült, igaz, még a legnagyobb rizikójú portfóliók összeállításakor is a nyugdíjpénzek csak 50–90 százalékáért vásárolnak részvényeket.

Az idei rangsor élén az Allianz Önkéntes Nyugdíjpénztár áll a költségek levonása előtti bruttó 8,24 százalékos hozammal. A biztosítótársaság Kockázatvállaló nevű portfóliója épp annyival gyarapodott, mint a BUX, bár a benchmarkja más: a portfólióban minimum 68 százalékkal szerepelnek részvények, de a cél a kifejezetten magas 90 százalék elérése.

Az öngondoskodók pénzét jórészt nem is itthon fialtatják, a 90 százalékos részvénykitettségből csak 8 százalék a hazai, 82-ből a külföldi tőzsdéken válogatnak.

Tavaly ugyanez a portfólió 5,62 százalékos növekedéssel csak a középmezőnyre volt elég. Az Allianznál négy portfólió közül választhatnak a jövőbeli nyugdíjasok, s a szép hozamok ellenére a Kockázatvállalóban csupán 8,45 milliárd forint parkol, ez a teljes náluk lévő nyugdíjvagyon mindössze 3,9 százaléka.

Fotó: Shutterstock

Ebben az évben a második legmagasabb hozam a Generali Önkéntes Nyugdíjpénztárhoz kötődik, a minimum 65 százalékban részvényekbe fektető Eldorado Business 4,7 százalékos hozamnál tart a tavalyi 8,4 százalék után. A rizikóvállalási kedv itt nagyobb, mint a riválisnál: a nyugdíjvagyon 14 százalékát kezelik ebben a portfólióban.

Tavaly hatalmasat ment az Aegon Önkéntes Nyugdíjpénztár Megatrend nevű portfóliója, kiemelkedő, 26 százalékos hozamot elérve. A 2019-ig Klímaváltozás nevű portfólió azóta szélesebb körben válogat, a stratégia szerint 70 százalékot tartanak részvényekben, harmincat pedig magyar állampapírokban. Az alap benchmarkja 70 százalékban az MSCI All Country World Index, amelynek a teljesítményét kétszeresen sikerült felülteljesíteni tavaly. Ehhez kellett a jó időzítés, a részvénypiaci mélypont (tavaly március) idején emelték fel a részvénybefektetések arányát 50-ről 70 százalékra.

A hosszú távú trendekből igyekeznek profitálni, ezek a demográfiai változások, a klímaváltozás és a technológia. Idén viszont csoda kellene a tavalyi rekord megismétléséhez, május közepéig a Megatrend mindössze 1,82 százalékot hozott, ami csak a vert mezőnybe elég a kockázatos portfóliók rangsorában.

Eddig a Növekedési portfóliót ajánlotta a kockázattűrő ügyfeleinek a Pannónia Nyugdíjpénztár, a múlt hónaptól azonban újított: elindította a Növekedési Pluszt, amely annyiban egyedi a magyar piacon, hogy az önkéntes nyugdíjpénztári számlájukon lévő pénzüket az ügyfelek megoszthatják az új és a korábbi portfóliók között, míg más társaságoknál csak egy portfólióba lehet befizetni.

Az év végén 33 önkéntes nyugdíjpénztár közül válogathattak az öngondoskodók.

A tagok száma 1 millió 105 ezer volt, ez az első negyedév végére 40 ezerrel csökkent. A 2020-as befizetések 132 milliárd forintot tettek ki a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint, az összegből 109 milliárd érkezett az ügyfelektől, a többi munkaadói juttatásként folyt be a pénztárakhoz. Tavaly 89,3 milliárd forintot fizettek ki az önkéntes nyugdíjpénztárak, a működési költségek 7,6 milliárd forintot tettek ki, a befektetések 63 milliárd forintot eredményeztek, a kezelt pedig 1625 milliárd forint volt 2020 végén. 2021 első három hónapjában 24,7 milliárd forintot fizettek be az ügyfelek, 5,5 százalékkal többet, mint tavaly az első negyedévben.

öngondoskodás nyugdíjpénztár
Kapcsolódó cikkek