Pénz- és tőkepiac

Négyezermilliárd forint felett a hazai lakáshitel-állomány

Kevesebb új lakáshitelt folyósítottak a bankok, a hitel átlagos nagysága viszont erőteljesen nőtt.

Az elmúlt év végére a hazai lakáshitel-állomány 10 százalékkal, mintegy 373 milliárd forinttal, 4004 milliárd forintra emelkedett, az állománynak a GDP-hez viszonyított aránya 7,8 százalékról 8,4 százalékra nőtt – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) összegzéséből.

A növekedés zöme egyértelműen a hiteltörlesztési moratóriumhoz köthető – a lehetőséggel a KSH adatai szerint a múlt év végéig a lakáshitelek 43 százalékánál, mintegy 286 ezer esetben éltek az érintettek.

A moratóriumban lévő december végén 1803 milliárd forint volt, a lakáshitel-állomány 45 százalékát teszi ki.

Fotó: Shutterstock

2020-ban 90 ezer lakáshitelt engedélyeztek a bankok összesen 918 milliárd forint értékben, a hitel átlagos nagysága elérte a 10,2 millió forintot.

Az elmúlt évben 104 ezer lakáshitelt folyósítottak 917 milliárd forint értékben.

A folyósított hitelek száma a 2019-essel összevetve 6,6 százalékkal csökkent, a kiutalt összeg viszont 4,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi adatot. A lakáshitelezésben továbbra is a használt lakás vásárlására fordított hitelek domináltak, a folyósított hitelek számának 58, az összegének pedig a 69 százaléka köthető ehhez a felhasználási körhöz, a folyósított hitelek száma 4,9 százalékkal csökkent, az összege 6,1 százalékkal lett nagyobb, mint a 2019-es. Az új lakások építésére és vásárlására folyósított hitelek értéke a használtlakás-vásárlásra fordított hitelek összegének 30 százaléka volt, ami 2 százalékpontos csökkenés az előző évi arányhoz képest. Az újlakás-vásárláshoz nyújtott hitelek száma 14 százalékkal csökkent, az összegük több mint 4,7 százalékkal nőtt.

A moratórium révén a problémás hitelek aránya tavaly a 2019-es 2,7 százalékról 2,4 százalékra csökkent, a hivatal legfrissebb adatai szerint immár csak 16 ezer lakáshitel számít problémásnak a 667,7 ezerből.

Érdemes elővenni a biztosítási szerződéseket

Javulhat a magyarországi lakásállomány minősége az idén elindított, államilag támogatott lakásfelújítási programnak köszönhetően, a korszerűsítések miatt azonban érdemes elővenni a lakásbiztosítási szerződéseket – figyelmeztet a K&H Biztosító. A felújításra elköltött – akár többmilliós – összeg az ingatlan értékét is növelheti. Emiatt viszont érdemes a meglévő lakásbiztosítást is a megfelelő értékre igazítani, így gondoskodhatunk arról, hogy a felújított lakásunk vagy házunk értékére szóljon a biztosítás – mondta Tószegi Tamás, a K&H Biztosító nem életbiztosítási termékmenedzsmentjének vezetője. Enélkül kellemetlen meglepetés érhet bennünket, mert kár esetén nem tud annyit fizetni a biztosító, mint amennyit téríthetne akkor, ha aktualizáltuk a biztosításunkat.

 

újlakás-vásárlás KSH hitelpiac lakáshitel-állomány hiteltörlesztési moratórium használtlakás-vásárlás lakáshitel
Kapcsolódó cikkek