Pénz- és tőkepiac

Piacot nyert a K&H

A rendkívüli tételektől megtisztítva a K&H Bank eredménye 10 milliárd forint lett.

A K&H Bank 12,6 milliárd forint adózás utáni eredményt ért el 2021 első negyedévében, szemben 2020. I. negyedévének 0,8 milliárdos eredményével.

A rendkívüli tételektől (a törlesztési moratóriumhoz kapcsolódó módosítási veszteség és a pénzügyi eszközök valós értékét érintő változás hatásától) megtisztítva az eredmény 10 milliárd forint lett, ami 19 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

A bank pénzügyi eredményeit elsősorban a hitelvolumenek erős növekedésének köszönheti, amely a piaci részesedés bővülését eredményezte valamennyi szegmensben. A bank 2021 első három hónapjában 134 milliárd forint új hitelt helyezett ki, teljes volumene pedig éves összehasonlításban 11 százalékkal nőtt, és elérte az 1936 milliárd forintot. A bank az év első három hónapjában 70 milliárd forint új lakossági hitelt helyezett ki, ami 21 százalékos növekedést jelent. A fentieknek köszönhetően a K&H lakossági hitelpiaci részesedése az új lakossági hitelkihelyezések terén 14,7 százalékra emelkedett az első negyedévben. Ezen belül 17 milliárd forintot tesz ki a babaváró hitel állomány, ami 12,8 százalékos piaci részesedést biztosítá a termék esetében a banknak. Az idén tavasszal bevezetett, az új állami támogatáshoz kapcsolódó lakásfelújítási hitelből a bank május elejéig 3,1 milliárd forintnyi hiteligényt már befogadott.

A vállalati kihelyezéseket továbbra is az NHP Hajrá program hajtja, a pénzintézet három hónap alatt 177 milliárd forint értékű hitelszerződést kötött, az EXIM kárenyhítő hitelprogram keretében pedig 45 milliárd forint értékű szerződés született 2021 első negyedévének végéig.

Fotó: Shutterstock

Az ügyfélbetétek állománya egy év alatt 19 százalékkal nőtt, s átlépte a 3000 milliárdos határt. A befektetési alapok nettó állománya 12 százalékkal, 696 milliárd forintra emelkedett.

A költséghatékonyság a komoly digitális fejlesztések ellenére emelkedett a banknál:

az idei első negyedévben a tranzakciós illeték fizetéssel együtt 1 százalékkal kisebb, 26,8 milliárd forintos költséggel működött bank. A bank az első negyedévre terhelte a teljes 2021-es bankadó fizetési kötelezettségét, ezzel a pénzintézet költség/bevétel mutatója a 2020-as 77,4 százalékról 74,4 százalékra javult. (Bankadó nélkül 53,3 százalékon áll a bank.)

A moratóriummal függhet össze, hogy a pénzintézetnél a nem teljesítő hitelek aránya (NPL) a 2020. márciusi 3,6 százalékról 2,6 százalékra javult.

Guy Libot, a K&H Csoport frissen kinevezett vezérigazgatója fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a bank a megújuló energiák finanszírozása terén március végéig már 70 milliárd forintnyi kihelyezésnél tart, míg a K&H-nál forgalmazott befektetési alapokból a társadalmilag felelős befektetések (SRI) aránya már elérte a 25 százalékot.

Jól ment a biztosítónak is

Nik Vincke, a K&H Biztosító vezérigazgatója szerint a társaság 2,6 milliárd forinttal járult hozzá a bankcsoport nyereségéhet, a társaság 16,9 milliárd forintos díjbevételt realizált. Az üzletági bevételek közül a nem életágban a 13 százalékkal bővülő casco, a 11 százalékos növekedést felmutató lakásbiztosítás és a 9 százalékos díjbevétel-bővülést felmutató kkv biztosítások érdelemnek külön figyelmet. Az életbiztosítási üzletág éves szinten 15 százalékos növekedést ért el a rendszeres, biztosítási egységhez kötött (unit-linked) termék, míg a rendszeres díjas unit-linked életbiztosítási termékek díjbevétele 20 százalékkal ugrott meg.

 

K&H csoport
Kapcsolódó cikkek