Pénz- és tőkepiac

Szépen meglódult az arany ára

Remek formában van az utóbbi hetekben, hónapokban az arany árfolyama.

Remek formában van az utóbbi hetekben, hónapokban az arany árfolyama.

A tavaly augusztus óta tartó gyengélkedés egy dupla mélypont után megfordulni látszik, és már a kétszáz napos mozgóátlagot támadja a nemesfém árfolyama.

A háttérben számos folyamat húzódik meg. Egyrészt az, hogy az inflációs kilátások javulásnak indultak, miközben a kötvényhozamok is erősödnek valamelyest. Látható, hogy a reálhozamok egy magasabb inflációs és nominális hozamkörnyezet felé mozdultak el, ami összességében az aranynak sem számít negatívumnak.

Technikailag is fordulat mutatkozott a dupla mélypont elérése után, most pedig már a fontos mozgóátlagokkal küzd az arany egy emelkedő trendvonal támogatása mellett. Rövid távon talán láthatók kisebb túlvettségi jelek, de középtávon még korántsem ez a helyzet, az arany pedig inkább közép- és hosszú távon tűnik továbbra is izgalmasnak, hasonlóan 2019-hez és 2020-hoz. Ebbe rövidebb gyengébb periódusok is beleférhetnek.

Fotó: Shutterstock

A amely esetleg a nemesfém alternatívája lehetne, nem kezdte jól a hetet,

majdnem 10 százalékos mínusszal 45 ezer dollárig csúszott vissza. Ebben a környezetben tehát az arany erősödni tud, és technikailag akár az 1950 dolláros szinteket is elérheti az árfolyama, ha kitart a lendülete, és a mozgóátlagot is sikeresen töri át.

Érdemes lehet figyelni a dollár árfolyamát is, itt sokat segített az euróhoz képest mutatott gyengélkedés. A korábbi 1,235 körüli csúcsok viszont még valamivel odébb vannak, és ha a dollár gyengélkedése folytatódik, akkor az arany számára is maradhat a hátszél ebből a szempontból.

Összességében tehát a kilátások nem rosszak a fordulat után, lehet még tér a további erősödésre is, és a nemzetközi befektetők egy része a jelenlegi magas részvénypiaci értékeltség és a kötvénypiaci alternatívák gyengesége miatt az aranyat változatlanul felülsúlyozhatja a portfóliójában. Ez alighanem az arany számára is felhajtó erőt biztosíthat a későbbiekben is.

arany nemesfém árfolyam
Kapcsolódó cikkek