Pénz- és tőkepiac

Terjeszkedik a diákhitelezés

Május 31-től a felsőoktatáshoz hasonlóan a szak- és felnőttképzésben részt vevők számára is elérhetővé válnak a Diákhitel Központ által rendkívül kedvező feltételekkel nyújtott kölcsönök. Ez a lépés a gazdaság újraindításához érdemben is hozzájárulhat, hiszen a képzési hitelek segítségével egyrészt folytatódhatnak a kedvező gazdasági trendek, másrészt a piacon nőhet a munkaerő mobilitása – mondta Magyar Péter, a Diákhitel Központ vezérigazgatója a Figyelőnek.

– A Diákhitel Központ (DHK) az idén ünnepli alapításának huszadik évfordulóját. Milyen eredményekkel büszkélkedhet a pénzintézet az elmúlt két évtized alapján?

– Az elmúlt húsz év alatt mintegy 500 ezer hallgató élt a diákhitelek nyújtotta kedvezményes lehetőségekkel, az intézmény hozzávetőleg 400 milliárd forint értékben folyósított hiteleket. A kölcsönt igénylő hallgatók több mint fele nyilatkozott úgy, hogy a diákhitelek nélkül, anyagi okok miatt nem tudta volna megszerezni a diplomáját, azaz legalább 250 ezer diplomásnak nyújtottak érdemi segítséget a kölcsönök, és bizonyosan ez is hozzájárult ahhoz, hogy érdemben nőtt a felsőoktatási végzettségűek aránya Magyarországon.

– Az évforduló kapcsán a DHK május végén belép a felnőtt-, illetve a szakképzés területére. Miben áll ennek a jelentősége?

– A kormány – felismerve az élethosszig tartó tanulás, valamint a versenyképes tudást szak- és felnőttképzés fontosságát – tavaly augusztusban döntött arról, hogy 2021 tavaszától a diákhitelhez hasonló kedvezményes képzésihitel-konstrukciókkal segíti a megújult szak- és felnőttképzésben részt vevőket. Május 31-től a felnőttképzésben tanulóknak is elérhetők lesznek a Diákhitel Központ termékei,

ezzel az intézetek és az oktatásban résztvevők régi kérését teljesítették.

Hazánkban legalább 120 ezren tanulnak ezen a területen, és a kormányzati reformoknak, valamint a képzési kölcsönöknek köszönhetően várhatóan tovább nő ezen képzések népszerűsége. A hitelek várhatóan növelik a munkaerőpiaci mobilitást és érdemi segítséget nyújtanak a hiányszakmák feltöltéséhez is. A Diákhitel Központnál elérhető új termékek segítségével azok is bekapcsolódhatnak a szak- és felnőttképzésbe, akik eddig családi vagy anyagi okok miatt ezt nem tudták megtenni, hiszen például 2-3 gyerekkel már nem egyszerű otthagyni egy meglévő munkahelyet és egy jobban fizető állás érdekében nappali képzésben részt venni.

– Milyen konkrét feltételekkel nyújtják ezeket a kölcsönöket?

– A hitelkonstrukciókat a felnőttképzők által folytatott oktatások körében az erre engedélyt szerzett intézmény által nyújtott, illetve a szakképzésről szóló törvény szerinti, három hónapot meghaladó szakmai képzésekre vagy részszakmára felkészítő szakmai oktatásokra lehet majd igénybe venni. Minden olyan képzés megtalálható a diakhitel.hu honlapon, amelyekben való részvétel feljogosít a kölcsönök igénylésére.

A Képzési Hitel1 konstrukció egy teljesen szabad felhasználású, havonta legfeljebb 150 ezer forintig igényelhető kölcsön, amelynek a kamata megegyezik a Diákhitel1-ével, ami jelenleg 1,99 százalék. A kölcsön havonta, de akár hat hónapra előre, egy összegben is igényelhető. A Képzési Hitel2 kizárólag a képzés díjának kifizetésére érhető el, annak teljes ideje alatt. Az állami támogatásnak köszönhetően kamatmentes (0 százalékos) összegének maximuma a képzési díj összege, de legfeljebb 500 ezer forint lehet. A Képzési Hitel2 esetén az oktatásban részt vevő által felvett kölcsönt társaságunk közvetlenül a képzést nyújtó intézmény folyószámlájára utalja át.

Mindkét megoldás közös jellemzője, hogy a felvehető hitel futamideje 1 és 10 év között szabadon választható,

egyúttal a kölcsönt a Diákhitel Központ a szak- vagy felnőttképzési jogviszony ellenőrzése után néhány napon belül folyósítja. A Diákhitel Központ nem végez sem KHR-, azaz adóslekérdezést, sem hitelbírálatot, emellett biztosítékot sem kér a hitelek folyósítását megelőzően. A felvett kölcsönhöz nem kapcsolódik kiegészítő díj vagy költség, azt bármikor díjmentesen elő- vagy akár végtörleszteni is lehet. A törlesztést a képzés befejezése utáni 4. hónaptól kell megkezdeni és havonta egyenlő részletekben kell teljesíteni.

A hitelfelvevő életkora legalább 18, legfeljebb 55 év lehet.

Magyar Péter, a Diákhitel Központ vezérigazgatója.
Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

Fontos tudni, hogy a diákhitelek esetén alkalmazott családi kedvezmények a képzési kölcsönöknél is elérhetők lesznek (ennek részleteit a www.diákhitel.hu oldalon érdemes megnézni). Ezek közül a legfontosabb, hogy ha egy családban a hitelfelvételt követően a második gyermek megszületik, úgy az édesanya kölcsönének a felét elengedjük, a harmadik gyermek megszületése esetén pedig a teljes képzésihitel-tartozását törli a DHK. Ez különösen jó lehetőség lehet azoknak az édesanyáknak, akik az első vagy második gyermekükkel otthon töltött idő alatt elvégeznek egy online képzést, hiszen egy újabb gyermek megszületése esetén akár a képzési hitelük felét, akár a teljes tartozást el tudjuk engedni.

– Miben látja a legfontosabb változtatásokat az új kölcsönkonstrukciók bevezetésével?

– Az Európai Unióban az egyik központi kérdés az élethosszig tartó tanulás, a kormány ezzel az új szak- és felnőttképzési hitellel újabb lehetőséget ad az előrelépni vagy éppen csak váltani akarók kezébe. Nem nehéz belátni, ha ezeknek a hitelkonstrukcióknak köszönhetően többen vágnak bele a képzésekbe, ezáltal a munkanélküli-segély helyett később munkabért kapnak, vagy éppen egy új pozícióban magasabb fizetésre számíthatnak, az az egyén, a társadalom és a gazdaság szempontjából előnyös helyzetet teremt.

Azzal, hogy a korábbi diákhiteltől eltérően ezeket a kölcsönöket 55 éves korig is fel lehet venni,

a két új konstrukció az idősebbek bevonását is támogatja az oktatásba. Az is fontos szempont volt, hogy nagyjából a felsőoktatásban tanulókhoz hasonló feltételekkel kaphassanak kölcsönt a szak- és felnőttképzésben részt vevők. Annyi az eltérés, hogy a szak- és felnőttképzésben más a törlesztési rendszer, de mind az igényelhető összegekben, mind a kamatokban azonosak a feltételek. Érdemes megjegyezni, hogy mintegy 10 ezer felnőttképző intézet van napjainkban Magyarországon, emellett 70-80 nagy szakképző centrum működik, és minden érintett intézmény üdvözli az új konstrukciókat, illetve várja, hogy a hallgatóik, ügyfeleik élni tudjanak ezekkel a lehetőségekkel.

– Mekkora érdeklődésre számítanak?

– Már most látszik, hogy az új hitelkonstrukciók nagyon népszerűek lesznek, és jelentősen nő a felnőtt-, valamint a szakoktatásban részt vevő hallgatók, ezáltal az ebben a szektorban foglalkoztatottak száma. A Diákhitel Központ részéről már az idén mintegy 30 ezer igénylésre számítunk. Mindkét termék ügyfélkapus eléréssel, online, pár perc alatt igényelhető. A pandémia mutatott rá, hogy egyes szakmák és szektorok mennyire sérülékenyek, és ezek az új hitelkonstrukciók bizonyosan hozzájárulnak a gazdaság növekedéséhez, valamint a fejlődéséhez.

Fontos tudni, hogy a Diákhitel Központ a piacról, a kereskedelmi bankoktól, a Magyar Fejlesztési Banktól, illetve az Európai Fejlesztési Banktól vonja be a forrásait.

Egy teljesen önfenntartó rendszerről beszélünk, amelynek csak a kamat- és családtámogatási elemei terhelik meg minimális mértékben a központi költségvetést. Büszkén állítom, hogy ilyen komplex és jól működő felsőoktatási, valamint szak- és felnőttképzési nonprofit hitelrendszer talán sehol nincs Európában. Mi, a Diákhitel Központnál azt valljuk, hogy a tudásba fektetni kortól függetlenül mindig érdemes, legyen szó felsőoktatásról, szak- vagy felnőttképzésről.

A cikk a Figyelő május 27-ei számában került publikálásra.

oktatás egyetem Diákhitel Központ diákhitel felnőttképzés
Kapcsolódó cikkek