Pénz- és tőkepiac

A brit pénzügyi szabályozó betiltja a kriptotőzsdét

Az Egyesült Királyság pénzügyi szabályozó szerve megtiltotta a világ legnagyobb kriptovaluta-tőzsdéjének számító Binance-nek, hogy pénzügyi tevékenységeket végezzen az országban.

A Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (Financial Conduct Authority) szombati közleményében kijelentette, hogy a Binance Markets Limited

a jövőben nem végezhet semmilyen szabályozott pénzügyi tevékenységet az Egyesült Királyságban.

Az indoklás szerint a Binance Group egyetlen szervezete sem rendelkezik semmilyen brit regisztrációval vagy megfelelő engedéllyel ahhoz, hogy szabályozott pénzügyi tevékenységeket folytathasson az Egyesült Királyság területén.

Fotó: Shutterstock

A kriptovalutákkal történő kereskedés a szigetországban nincs közvetlenül szabályozva, ugyanakkor számos más kapcsolódó tevékenységhez – például a származékos termékek értékesítése – a pénzügyi felügyelet jóváhagyást szükséges.

A hatóság egyúttal kiadott egy figyelmeztetést is a piaci szereplők részére a kriptopiacok megbízhatatlansága és jelentős ingadozása miatt.

Mindenki legyen óvatos az online- és a közösségi médiában megjelenő hirdetésekkel kapcsolatban, amelyek magas megtérülést ígérnek a kriptovaluta-befektetések kapcsán – szólt a kommüniké.

A brit regula nem az első, és nagy valószínűség szerint nem is az utolsó a sorban. A japán szabályozók pénteken figyelmeztetésben részesítették a Binance-t. Ugyanakkor a helyi hatóságok szerint bizonyos játékszabályok betartása mellett a platform megfelelő engedély nélkül is tovább működhet az országban.A kanadai Ontarió államban olyan mértékben szigorították a kriptopiacok felügyeletét, ami a Binance-t arra a döntésre késztette, hogy december 31. után befejezi működését az államban. Szintén rájár a rúd a digitális pénzekre Kínában is. Az ázsiai ország behúzta a kéziféket a kriptobányászati tevékenységek kapcsán, és bejelentette azt is, hogy a pénzügyi műveletek további szabályozásában is gondolkodik.

A ára az elmúlt hónapokban látványosan zuhant az áprilisi 65 000 dolláros történelmi csúcs után. A digitális devizát a Binance-ra nehezedő növekvő nemzetközi szabályozási nyomás nem befolyásolta negatívan. A múlt héten ugyan január óta először 30 000 dollár alá ment az értéke, kedden azonban már újra a 35 000 dollárt ostromolta a bitcoin.

pénzügyi felügyelet Binance bitcoin
Kapcsolódó cikkek