Pénz- és tőkepiac

A réz árrobbanása nem ért véget

Az elmúlt egy-másfél év egyik legnagyobb nyersanyagipari sztárja a réz volt.

Az elmúlt egy-másfél év egyik legnagyobb nyersanyagipari sztárja a réz volt. Az árfolyam a tavaly már­ciusi 5 ezer dollár per tonna alatti szintről az elmúlt hetekben 10 ezer dollár fölé emelkedett, magával rántva a rézbányászati részvényeket is.

A réz az egyik legjobb gazdasági indikátor: mivel a kínálata rövid távon rugalmatlan, a kereslet pedig erősen korrelál az ipari termeléssel és a gazdasági aktivitással, ezért nagyon jól mutatja az aktuális világgazdasági helyzetet és a jövőbeli növekedési várakozásokat.

Ráadásul a réz iránti kereslet a jövőben sem lankad.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) május elején adta közre elemzését az energiaátalakuláshoz szükséges kritikus ásványokról. A réz a motorok, transzformátorok, tekercsek és vezetékek fő anyaga a sárga fém kiváló elektromos vezető tulajdonságai miatt, ráadásul csak kismértékben lehet más fémekkel, például alumíniummal helyettesíteni. Ugyanakkor a kínálata alig nő: egy új bánya nyitása 10-15 év, míg a barnamezős beruházások (meglévő bányák bővítése) esetén a legtöbb bánya azzal szembesül, hogy romlik a kibányászott kőzet érctartalma. Ez a folyamat az elmúlt tíz évben gyorsult fel.

Az IEA szerint a réz iránti éves igény nőni fog: 2040-ig az energiaváltás sebességétől füg­gően az 1,7-2,2-szeresére emelkedhet az évi 22-23 millió tonnás éves rézfogyasztás. Egy elektromos autó 60-80 kilogramm rezet tartalmaz, míg egy konvencionális, belső égésű motorral felszerelt jármű igénye alig 10-20 kilogramm.

A réz árának emelkedésével a bányászati cégek, mint az ausztrál Freeport-McMoRan, az amerikai Southern Copper vagy a chilei Sociedad Quimica y Minera de Chile jegyzése több mint megduplázódott a tavalyi mélypont óta. A társaságok növekedését kedvezően befolyásolja a termékeik árrobbanása, ugyanakkor a jövőbeli nyereség nem feltétlenül ezzel párhuzamosan bővül, mivel az alacsonyabb érctartalom miatt a kohászati és feldolgozási költségek is emelkednek, a környezetvédelmi megfontolások és előírások pedig szintén a költségoldalt növelik.

A tartósan magas árak a bányabővítésnek is lendületet adhatnak:

az elemzések szerint 6-8 ezer dollár per tonna az a határköltség, amely mellett a cégek fontolgatják a kínálat bővítését.

Kérdés, hogy a szektor valóban hisz-e a tartós áremelkedésben. Látva az elektromos autók terjedését, az energiaátalakulás körüli őrületet, szerintünk nincs még vége az árfolyamok emelkedésének.

Bizonytalanság a nyersanyagoknál

A hirtelen támadt eladási hullám csak az arany piacát kímélte meg.

 

réz alapanyag fém nyersanyag
Kapcsolódó cikkek