Pénz- és tőkepiac

A vártnál kevesebb pénz jut Biden infrastruktúra-tervére

1 200 milliárd dolláros infrastruktúra tervvel állt elő az amerikai szenátus. A tervet mind a két pártból támogatják és közösen fogják Joe Biden elnöknek bemutatni.

Fotó: Eric BARADAT / AFP

Az Equilor elemzői arra hívták fel a figyelmet, hogy a kongresszusi csomaghoz képest a mostani terv 579 milliárd dollárnyi új nettó költést tartalmaz, azonban így is elmarad az elnök által javasolt 1 700 milliárd dolláros tervtől. A legnagyobb eltérést az okozza, hogy a mostani javaslat csak a fizikai infrastruktúrára költene, míg a Biden tervnek voltak szociális elemei is.

https://www.vg.hu/velemeny/velemeny-rovat-hirei/bidennek-a-jovot-kell-erositenie-nem-a-multat-helyrehoznia-2-3724972/

A most javasolt tervezetben nincsenek adóemelések, bár a benzin jövedéki adóját az inflációval indexálhatják, azonban ezt a republikánus Mitt Romney nem tartja emelésnek, így lehet, hogy ez a csomag része lesz, azonban ennek az elnök valószínűleg nem örülne, mert ő csak a 400 ezer dollárt meghaladó bevételű családok adóját emelné.

A Wall Street Journal szerint a csomag finanszírozását illetően nagyon szűkszavúak a megszólaló szenátorok, márpedig ez lehet a tervezet legvitatottabb kérdése.

https://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagi-hirek/joe-bident-nem-izgatja-a-hiany-es-az-adossag-3794041/

infrastruktúra-fejlesztés Joe Biden amerikai szenátus
Kapcsolódó cikkek