Pénz- és tőkepiac

Érdemes lehet VIX indexet vásárolni

Az elmúlt hetekben fokozódott a részvénypiaci bizonytalanság: egyrészt a delta vírusvariáns okozta megbetegedések újabb járványhullámot válthatnak ki, másrészt viszont a dráguló energia- és nyersanyagárak, valamint a korlátozások enyhítése következtében megjelenő költekezési láz miatt annyira megugrottak az inflációs adatok értékei, hogy több jegybank is kénytelen reagálni rájuk. Ugyan eddig effektív kamatemelés nem történt, azonban a Fed esetében a dot plot ábrában bekövetkező változások is turbulen­ciát okoztak a a nemesfém és a dollár piacán.

Ezekben a turbulens időszakokban fontos mutató a VIX index, amely az S&P 500-ra vonatkozó piaci konszenzus várt volatilitását képezi le a befektetőknek.

Ezt az indexet a befektetők legtöbbször részvénypiaci kockázati mutatónak szokták tekinteni, amely megmutatja az aktuális félelemszintet, valamint azokban az esetekben, amikor a VIX index együtt emelkedik az S&P 500-zal, előre jelezhet egy-egy rövid távú kisebb-nagyobb piaci korrekciót is.

Véleményem szerint a mostani szintekről ideális lehet VIX indexet vásárolni, akár spekulatív alapon is, arra fogadva, hogy a részvénypiaci turbulencia tovább fokozódik. Egy kellően diverzifikált portfólió fedezésére is valós alternatíva lehet, elsősorban azoknak, akiknek a számla­méretük vagy a pozicionáltságuk nem teszi lehetővé az SPX-opciók kereskedését

Mivel a VIX index derivatív termék, az S&P 500 rövid távú opcióiból keletkezik, közvetlenül kizárólag a határidős és az opciós piacon kereskedhető.

Azok a befektetők, akik spekulatív céllal kereskednek a VIX indexszel, mindenképp használjanak veszteségmaximáló eszközöket, mivel jókora elmozdulások is előfordulhatnak a termékben.

A fedezeti céllal kereskedőknek pedig az a legfontosabb, hogy tisztában legyenek azzal, hogy a VIX határidős termék, és a nagy kontangó (a későbbi határidejű árfolyam magasabb a korábban lejárónál), amely jelenleg is tapasztalható, jócskán megdrágíthatja a közép- és hosszú távú fedezeti ügyleteket.

S&P 500 STRATÉGIA VIX index infláció tőzsde
Kapcsolódó cikkek