Pénz- és tőkepiac

Foci-Eb a parketten osztrák befutóval

A labdarúgó-Eb-n részt vevő országok tőzsdeindexei közül az osztrák ATX nyújtja a legjobb idei teljesítményt, míg a nemzeti sztárpapírok hozamversenyében a kelet-európaiak állhatnának a képzeletbeli dobogóra. A BUX is bejutna a legjobb nyolc közé.

Egy hónapig a labdarúgó-Európa-bajnokság tartja lázban a kontinens sportrajongóit, így a befektetők és talán még a brókerek is több időt töltenek majd a tévéképernyők előtt, mint portfólióik nyomon követésével. Ám hogy a nyári uborkaszezonban egyébként is mérsékeltebb érdeklődéssel övezett részvénypiacok szerelmesei se érezzék magukat elhanyagolva, a Világgazdaság utánajárt, mi lenne, ha a futballpályák helyett a tőzsdeparketten csapnának össze a részt vevő országok. Azt már az elején érdemes leszögezni, hogy a kontinenstornára kijutott 24 nemzet tőzsdeindexeinek, illetve az azokban szereplő, legjobb formában lévő helyi részvényeknek az idei teljesítménye alapján merőben más eredmény születne, mint ami a fogadóirodák oddsai alapján a zöld gyepen várható. A részvénykosarak vetélkedésében osztrák győzelemre számíthatunk, az egyedi részvények között pedig kelet-európai cégek állhatnának a dobogóra. A parketten mutatott teljesítmény megismétlése óriási meglepetés lenne a magyar válogatottól is, a BUX és a legnagyobb idei ralit mutató Masterplast ugyanis csapatban és egyéniben is tagja a legjobb nyolcnak.

A pandémia megfékezéséből és a várható gazdasági felpattanásból jócskán profitáltak az európai részvényindexek az első fél évben, a torna résztvevőit reprezentáló 22 helyi blue chip index – az Eb-n külön csapatban induló Anglia, Wales és Skócia egyaránt az FTSE 100 zászlaja alatt fut – néhány kivételtől eltekintve két számjegyű növekedési arányt tud felmutatni.

Húsz százaléknál nagyobb felértékelődésre ezzel együtt is csupán a bécsi és a stockholmi index volt képes. A két legjobban teljesítő mögött pedig igen sűrű az élmezőny, a kontinensen meghatározónak számító francia, olasz és holland börze mellé 15 százalékos emelkedéssel befért a nyolcadik helyre a magyar tőzsdeindex is. A BUX ezzel olyan vezető európai részvénykosarakat is felülteljesít 2021-ben, mint a német DAX és a londoni FTSE, de a régiós vezérhajónak számító varsói WIG 20-at is megelőzi. A lemaradók közé tartozik két szomszédunk, a szlovákok és az ukránok börzéje, de vélhetően a címvédésre készülő Cristiano Ronaldo sem lenne elégedett, ha csapata a mindössze 4 százalékkal feljebb araszoló portugál börze teljesítményét másolná a pályán. A török befektetőkkel csapatuk játéka feledtetheti a helyi részvényindex idei vesszőfutását, amely – a mezőnyben egyedüliként – továbbra is a tavaly év végi szintek alatt mozog.

Nincs hiány kiemelkedő egyedi részvényteljesítményekből sem, és meglehetősen színes mezőnyt kapunk akkor is, ha a nemzeti indexek legjobb formában lévő papírjait vesszük szemügyre. A tőzsdei Eb abszolút győztese ennek alapján a tengeri szállítással foglalkozó horvát Atlantska Plovidba, amelynek árfolyama idén triplázódott. Az ezüst- és a bronzérem is kelet-európai cégekhez kerül, a török műanyaggyártó SASA, valamint az orosz bankszektort képviselő TCS Group rá is szolgált erre, a befektetők ezekbe fektetve bő öt hónap alatt megduplázhatták a pénzüket.

Az idei nagy nyertesek közé tartoznak a logisztikai, a pénzügyi és az egészségipari cégek, a nemzeti bajnok részvények között is szép számban találunk ezeket a szektorokat képviselő társaságokat.

Az élmezőny tagja még a portugál postaszolgálat, a brit Royal Mail és a spanyol Banco de Sabadell is, a 67 százalékkal felértékelődő Masterplast pedig az előkelő hetedik helyet csípte meg. A nagybankokat képviseli a listán a francia Société Générale és a lengyel PKO, az egészségügyi szektort pedig az orvosi eszközöket gyártó svéd Getinge és a szlovák Biotika. A vasérc idei drágulása miatt nagyot nőtt az acéltermelő és acéltermékeket gyártó vállalatok értéke is, hazája legmagasabb hozamot kínáló részvényévé vált a finn Outokumpu, az olasz Tenaris és a belga tőzsdén jegyzett Aperam. A hozaméhséget jelzi, hogy 50 százalék körüli ralival is csupán a tőzsdei szuperliga mezőnyének második felébe lehetett bekerülni, ahogyan a VW és a cseh fegyvergyártó CZG példája mutatja.

 

Címlapkép: Shutterstock

ATX Európa tőzsde DAX FTSE BUX Foci-Eb Masterplast
Kapcsolódó cikkek