Pénz- és tőkepiac

Új korszak előtt a pesti börze árupiaca

Új korszak vette kezdetét a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiaci szekciójában a Figyelő szerint:

a az Equilor Befektetési Zrt.-vel együttműködve átalakította a szekció szabályrendszerét, amellyel az a cél, hogy a BÉT ismét a régiós agrárvilág egyik meghatározó szereplőjévé váljon.

A Budapesti Értéktőzsde árupiacon betöltött pozíciójának jelentős megerősítését tűzte ki célul a BÉT,

ezért az Equilor Befektetési Zrt.-vel együttműködve átalakította az Áru Szekció szabályrendszerét: az új kereskedési feltételek januárban léptek életbe, és az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a piaci szereplők egyre nagyobb számban és érdeklődéssel fordulnak az árupiaci lehetőségek felé – jelentették be mai sajtótájékoztatójukon az érintett társaságok vezetői. Az árupiacon tett kezdeti lépések sikerét elismerve, és a jövőbeni elkötelezettségét kifejezve indtotta el ma reggel az Equilor és a BÉT vezérigazgatója a tőzsde csengőjének megszólaltatásával a kereskedést.

Fotó: BÉT

Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója kiemelte: bíznak benne, hogy hogy az előttünk álló hónapokban egyre nagyobb számban jelennek meg a szereplők mind tőzsdetagként, mind kereskedőként a szekcióban,

így a hazai tőzsdetörténetben több mint másfél évszázados múltra visszatekintő árupiac ismét a presztízsének megfelelő szerepet tölthet be a kereskedésben.

Szécsényi Bálint, az Equilor vezérigazgatója arra emlékeztetett, hogy az agrárium a gazdaság erős motorja, ám miként erős gazdaság sem létezhet erős tőkepiac nélkül, erős agrárium sem létezhet erős árupiaci kereskedés nélkül.

Mint írták, a BÉT áru szekciójának működése az elmúlt időszakban jelentősen átalakult:

a változások többek között a kereskedhető termékek körét, a kereskedés és a delivery (fizikai teljesítés) szabályrendszerét is érintik. A kereskedhető termékek köre a korábbiakhoz képest hat határidős termékre szűkült, miközben módosult a kereskedési idő is, igazodva a nagy nemzetközi árutőzsdék nyitva tartásához. A megváltozott szabályrendszer bevezetésének pedig már most látszanak az első eredményei, az elmúlt hónapokban folyamatosan emelkedett az árupiaci forgalom. Utóbbinak egyébként 63 százalékát a takarmánykukorica adta az elmúlt időszakban, 31 százalékot pedig ,a napraforgó hasított ki a tortából.

budapesti értéktőzsde BUX agrár Equilior árupiac
Kapcsolódó cikkek