Pénz- és tőkepiac

Üres kézzel távoztak a hekkerek

Ezúttal éhkoppon maradtak a hekkerek, nem tudtak pénzt kicsikarni a világ legnagyobb húsfeldolgozó vállalatától. A brazil JBS zsarolóvírussal megtámadott észak-amerikai és ausztráliai üzemeiben a hét eleji kényszerleállás után újraindultak a vágások, az élet kezd visszatérni rendes kerékvágásába, ahogy a húsárak hirtelen drágulása is megállt.

Fotó: Shutterstock

Péntekre rossz emlékké válik az amerikai húspiac ötödét birtokló JBS megtámadása, de nem marad következmények nélkül.

Ez volt ugyanis idén már a harmadik, jelentős ellátási zavarokkal fenyegető kíbertámadás az Egyesült Államokban, amelyet minden jel szerint Oroszországból szerveztek.

A mostani, a zsarolók szempontjából kudarccal végződött esetet megelőzően májusban közel egy hétre a kontinensnyi ország délkeleti részének üzemanyag-ellátását veszélyeztették a Colonial Pipeline által üzemeltetett 9 ezer kilométeres csővezeték blokkolásával.

Ott 4,4 millió dollárt sikerült bezsebelnie a zárlat feloldásáért a DarkSide nevű keleti hekkercsoportnak.

Washingtonban a REvil és a Sodinokibi nevű csoportot azonosították a húsos cég elleni támadással. A REvil az idén már letette névjegyét a tajvani hátterű Apple-beszállító Quanta Computer megtámadásával. Ott 50 millió dollárt követeltek kriptodevizában a rendszert újraindító digitális slusszkulcs átadásáért.

Az előző 173 magukra vállalt támadásuknál fenyegetésenként átlagosan 728 ezer dollárral is beérték,

de a nagy hal = vastag pénztárca alapon kiszabott Apple-váltságdíj sorsáról nem érkezett hír. A hírek szerint az Apple nem ült fel a zsarolásnak.

Washingtonban kellőképp nyugtalanok a kíberhadviselés fejleményei láttán, a téma az egyik központi kérdésként szerepelni is fog a június 16-ai genfi amerikai-orosz csúcstalálkozón. Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője mindenesetre megjegyezte, Joe Biden elnök joggal feltételezheti, hogy Vlagyimir Putyinnak megvannak az eszközei és lehetőségei ahhoz, hogy az ilyen, az országában szervezett bűncselekményeket csírájában elfojtsa.

Fotó: Shutterstock

Amerika a vállalatait és intézményeit ért támadásokat nem tűri tétlenül, az ezekre adandó válaszok azonban megfontolt mérlegelést igényelnek Psaki szerint. Kétpárti politikai támogatást és élvez a Biden-adminisztráció, amikor a hekkertámadások ellen fellép. Mike Rounds republikánus és Tina Smith demokrata szenátor erről levélben biztosították az ország vezetőit, felhívva a figyelmet arra, hogy készek törvényi szinten is megvédeni az ország élelmiszeriparát és piacát érintő külső támadásoktól – írja a Reuters.

A JBS árfolyama a határozott fellépésnek is köszönhetően egyelőre másfél százalékos gyengüléssel megúszta az affért.

zsarolóvírus hekkerek JBS Oroszország
Kapcsolódó cikkek