HOOD ticker alatt, csütörtökön debütál a Nasdaqon, a GameStop spekulációban és a reddit őrületben jelentős visszhangot kapott, jutalékmentes kereskedési platformot üzemeltető Robinhood. A korábban meghirdetett, 38-42 dolláros ársáv alján, 38 dolláron keltek el a részvények. Így a céget 32 milliárd dollárra értékelték, s 2 milliárd dollár tőkét gyűjtöttek a tőzsdei bevezetése során.

A vállalatnak a második negyedév során 22,5 millió felhasználója volt, míg árbevétele az első negyedévben 522 millió dollárra ugrott az egy évvel korábbi 128 millió dollárról.

Az IPO érdekessége, hogy a részvények közel egyharmadát a kisbefektetőknek kínálta a Robinhood, miközben ez az arány általában 10 százalék alatti.

A Wall Street Journal emlékeztetett, hogy 2012-ben a Facebook IPO során értékesítették egyéni befektetőknek a kibocsátott részvények egynegyedét. És a ugyan az első kereskedési napon a 38 dolláros tőzsdei bevezetési ár felett zárt, de már másnap megbicsaklott a kurzus, s több mint egy évbe telt, mire a Facebook ismét az IPO ár fölé kapaszkodott.

Fotó: NurPhoto via AFP

Az alacsony bevezetési ár azzal is magyarázható, hogy a részvénypiaci pozícióikat a közösségi médiaoldalakon összehangoló redditor kisbefektetők körében IPO-ellenes volt a hangulat. A többség ezúttal azon a véleményen volt, hogy jobb kimaradni ebből a részvényjegyzésből. Annak ellenére is, hogy nem volt véletlen az időzítés, s az egyéni befektetőkre irányuló kitüntetett figyelem. Mert a Robinhood vetélytársa, a SoFi Technologies, valamint a Public Holdings befektetési és közösségi  hálózati alkalmazás is hasonlóan szervezte a maga IPO-ját, hogy kihasználja a hétköznapi emberek lelkesedését.

Ám arról sem szabad elfeledkezni, hogy a Robinhood a részvények többségét már korábban diszkonttal odaígérte azoknak a tőzsdecápáknak, akik a Wall Street-i csata idején 3,4 milliárd dollár kockázati tőkével megmentették a szakadék szélére került brókercéget.

Akkor, a GameStop árfolyam egekbe szökésekor az elszámolóház egyik napról a másikra megtízszerezte a letéti igényt. Paradoxon, hogy a hedge fundok ellen küzdő redditoroknak most egy tálból kell cseresznyézniük a Tigerrel, a Ribbittel, a Sequoiával, az Index Venturesszel és az Andreessen Horowitz-cal.