Pénz- és tőkepiac

Fedezeti alapok kaszáltak nagyot a Wall Street-i csatában

Redditor kisbefektetők kaparták ki a gesztenyét a hagyományosan longos Senvestnek, mely 700 millió dollárt nyert januárban.

A Wall Street-i csatában látszólag az áremelkedésre játszó, fórumozó kisbefektetők és a mainstream médiát uraló, shortoló fedezeti alapok harcoltak egymással idén januárban. Bár Thomas Peterffy, az Interactive Brokers Group elnöke már korábban is hangsúlyozta, hogy „nem csak kisemberek vannak a vételi oldalon”. Valójában a GameStop spekuláció mindkét oldalán nagyjátékosok halmozták a téteteket. Eddig a vesztes hedge fund menedzserekre és a tőkeinjekcóra szoruló fedezeti alapokra figyelt a média, míg a nyertes fedezeti alapok menedzsereire csak most irányul nagyobb figyelem.

Kollégiumi szobatársak voltak, még a múlt század kilencvenes éveiben a Senvest Management LLC hedge fund alapítói.

A Wall Street Journalnak büszkén nyilatkozó Richard Mashaal és Brian Gonick 10 dolláron vásárolt be a később 400 dollár fölé emelkedő GameStop részvényéből és már tavaly októberben 5 százalékos nagytulajdonosok voltak.

Fotó: Daniel ROLAND / AFP

Hol volt még a fórumozók piaci őrülete tavaly januárban, amikor Mashaal és Gonick felfigyelt a videojáték bolthálózatra, mely illeszkedett a befektetési stratégiájukba. A Senvest olyan alulértékelt vállalatok részvényeiből vásárol. amelyektől hozamot remél. Egy időben 25-30 vállalatba fektetnek. Általában a saját fejük után mennek, szerintük ugyanis értelmetlen üzleti vacsorákra és ötlet partikra járni, mert az efféle rendezvények csak piaci tolongást eredményeznek. Váltakozó szerencsével ítélik meg a vállalati értéket, hiszen 2018-ban 24,1 százalékkal olvadt a portfóliójuk értéke, míg 2019-ben 18 százalékot emelkedett. Idén januárban azonban 38 százalékot kaszáltak.

A Senvest tavaly úgy vélte, hogy a GameStop kitarthat a játékkonzolok új generációjának piacra dobásáig.

És azt remélték, hogy a kisállat eledelek online kereskedelmével foglalkozó Chewy Inc. társalapítója, Ryan Cohen nagytulajdonosi beszállása segíthet, hogy a vállalat az elavult bolthálózati értékesítésről áttérjen az e-kereskedelemre. Már december közepén, 15 dolláros árfolyamnál arról tartottak előadást, hogy a GameStop részvényenként 100 dollárt érhet.

Azért a redditorok piaci mozgalmának méretei a Senvest menedzsereit is meglepték.

Brian Gonick a tőzsdei lapnak úgy nyilatkozott: a GameStop története megváltoztatja az üzleti kultúrát, mostantól figyelemmel kell kísérni, hogy a kisbefektetők üzenő falain egy emelkedésére fogadnak vagy az esésére.

Richard Mashaal Ryan Cohen GameStop Senvest Management Chewy Inc Thomas Peterffy redditorok Brian Gonick interactive brokers
Kapcsolódó cikkek