Pénz- és tőkepiac

A legnagyobb tőkebevonás a kriptocégek világában

Az FTX kriptoderivatívákat kínál és 900 millió dollár érkezett a céghez, melynek 29 éves alapítója Sam Bankman-Fried így a leggazdagabb kriptomilliárdossá vált, miután cége több mint tízszeresére növelte értékét egy év alatt.

18 milliárd dolláros értékelés mellett vont be 900 millió dollárt az FTX nevet viselő antigua-i kriptotőzsde, melynek tulajdonosa így a leggazdagabb kriptomilliárdossá vált – írja a Forbes. A tőkebevonás csaknem duplája a korábbi iparági csúcsnak.

Fotó: Seung-il Ryu/NurPhoto

A származtatott termékeket kínáló kripto startup az egy évvel ezelőtti finanszírozási körben még csak 1,2 milliárd dollárt ért és alig több mint két éve, 2019 májusában indult. A cég mára napi 10 milliárd dolláros forgalmat bonyolít le és 75-szörösére növelte bevételeit az előző tőkeemelés óta.

Sam Bankman-Fried alapító és vezérigazgató szerint a finanszírozási kör célja a cég értékét növelő stratégiai szövetségesek szerzése volt és a tervek szerint olyan cégeket vásárolnának fel, melyek a vállalat technológiájának implementálásával jobb teljesítményre képesek, de olyanokat is, melyek pont hogy az FTX számára tudnak új megoldásokat mutatni.

A cégbe a mostani körben 60 befektető tett pénzt, ám ezek közül látványosan hiányzik a szabályozókkal problémás viszonyt ápoló Binance, ami már 2019 végén is fektetett az FTX-be. Sőt a Binance azóta el is adta részesedését a kripto tőzsdében.

Az aggresszív marketingkampányt folytató startup 135 millió dollárért a Miami Heat NBA csapat stadionjának elnevezési jogát is megszerezte március végén és már több mint 1 millió felhasználója van és az NFL sztár Tom Bradyt is megszerezte magának márkanagykövetként, miközben Brady felesége, a modell Giselle Bündchen a cég környezeti és társadalmi kezdeményezései kapcsán ad tanácsot.

A 29 éves Sam Bankman-Fried, aki a cég 58 százalékát birtokolja, a Forbes múlt hónapban 8,3 milliárd dollárra becsülte, ez most 7,9 milliárddal növekedett, így ő a leggazdagabb kriptomilliárdos a lap szerint.

kriptotőzsde tőkeemelés FTX kockázati tőke tőkebefektetés kripto
Kapcsolódó cikkek