Pénz- és tőkepiac

Akár 35 milliárd dollárt is érhet a Robinhood

A tőzsdei alkalmazás hétfőn az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) részére benyújtott papírok szerint 38 és 42 dollár közötti áron debütálna a tőzsdén. Ha sikerül a magasabb értéket elérniük, az nagyjából 35 milliárd dollárra értékelné a vállalkozást.

A SEC felé benyújtott iratok szerint a Robinhood tőzsdére lépés (IPO) során 55 millió új részvényt bocsátana ki, amivel 2,09 és 2,31 milliárd dollárnyi friss tőkét vonzana be – írja a Bloomberg.

Fotó: Jakub Porzycki / NurPhoto / AFP

A vállalat legutóbb februárban vont be kockázati tőkét, akkor 30 milliárd dollárra értékelték a társaságot, ami 2019-ről 2020-ra megháromszorozta bevételeit, így 2020-ra már nyereségessé tudott válni, 959 millió dollár bevétel mellett 7 millió dollár profitot termelt. 

Az idei első negyedévben tovább tudott a sokat bírált alkalmazás növekedni, több mint 522 millió dolláros bevételhez csaknem 464 millió dollárnyi működési kiadás társult.

A Robinhood nagyban hozzájárult a mémrészvények jelenségének kialakulásához, ám ennek során nem biztos, hogy mindig tisztességesen járt el felhasználóival szemben, így június végén rekordmértékű 70 millió dolláros bírságot is kellett fizetnie.

A vállalat ellen pert indítottak annak a 20 éves befektetőnek a szülei is, aki miután tévesen azt gondolta, hogy 730 ezer dollárt vesztett, öngyilkosságot követett el. 

Az alkalmazást üzleti modellje miatt is érték kritikák, mivel az ingyenes kereskedés miatt a felhasználók döntéseit azon elszámolóházaknak adja el, melyek lebonyolítják a kereskedést, ám így azok képesek a befektetőket megelőzve végrehajtani ugyanezen tranzakciókat és a profit egy részét megszerezni.

A vállalat egy év alatt felhasználói számát csaknem megduplázta, így 2021 első negyedévében csaknem 18 millióan használták a 2013-ban két stanfordi diák – Vlad Tenev és Baiju Bhatt – által kitalált alkalmazást. Az IPO-t követően is ők ketten fogják a részvényesi szavazatok többségét birtokolni, Bhatt 39, míg a vezérigazgató Tenev 26,2 százalékos részesedésével. 

A vállalat alapítása óta több mint 5,5 milliárd dollárnyi befektetést volt képes vonzani olyan „tőzsdecápáktól”, mint a Tiger, a Ribbit, a Sequoia, az Index Ventures és az Andreessen Horowitz.

A vállalat azt ígéri, hogy a kibocsátás 25-30 százalékát ügyfelei számára tartja fent, ezzel azt kockáztatva, hogy maga is mémrészvénnyé válik. A cég márciusban kezdte el a tőzsdei bevezetés folyamatát, melyet a Goldman Sachs és a JP Morgan segítségével visz véghez, és melynek végén a Nasdaqon a HOOD jelzéssel lesznek megtalálhatóak a cég papírjai.

 

mémrészvények IPO tőzsdei bevezetés Robinhood
Kapcsolódó cikkek