Pénz- és tőkepiac

Általános korrekció az árupiacokon

Az árupiacoknak kihívást jelentett a harmadik negyedév kezdete, múlt héten a nemesfémek kivételével a teljes szektort alacsonyabban kereskedték.

Az árupiacoknak kihívást jelentett a harmadik negyedév kezdete, múlt héten a nemesfémek kivételével a teljes szektort alacsonabban kereskedték. A mezőgazdasági termékek piacán folytatódott a májusban kezdődött korrekció, míg az energiaszektorban megtorpant az eddigi pozitív hangulat az OPEC-ban tapasztalható ellentétek és a delta variáns terjedésenek a kockázata miatt.

Fotó: Shutterstock

Az energiapiacon zavart okozott az OPEC+ tárgyalások megrekedése. A WTI árfolyama nyolcszázalékos eséssel reagált azután, hogy elérte a hétéves csúcsát. A tárgyalás célja az lett volna, hogy megállapodjanak egy havi 400 ezer hordós kitermelésnövelésről augusztus és december között, az Egyesült Arab Emirségek azonban elégedetlen volt a számukra elérhető mennyiséggel, így megakasztotta a tárgyalásokat. A koronavírus delta variánsánsa miatti esetszámnövekedés kérdéseket vet fel a várható keresletnövekedéssel kapcsolatban. A befektetők ezt a két kockázatot látva csökkentették kitettségüket, mielőtt választ kapnának a felmerült kérdésekre. Ha nem születik rövidesen megállapodás előfordulhat, hogy egyes országok a jelenlegi magasabb keresletre és alacsony készletszintekre reagálva egyoldalúan növelik kitermelésüket. Erre legnagyobb esélye Oroszországnak, Szaudi Arábiának és az Egyesült Arab Emirségeknek van. Fontos megjegyezni, hogy az OPEC-en kívüli termelők, elsősorban Amerika, konzervatívan reagáltak és még nem növelték kitermelésüket.

Rövid távon megnőtt a nagy áringadozás kockázata. A WTI kontraktusokat jelenleg a 70-77 dolláros sávban kereskedik. Az egy éve tartó emelkedő trend még nem tört meg, és ez meg is maradhat, amíg nem üt be egy erős negyedik covidhullám, vagy, az OPEC országok viszálya nem fajul odáig, hogy felrúgva a kvótamegállapodást agresszív kitermelésbe nem kezdenek.

Fotó: VG

A nemesfémek piacán, az év első felében a nyersanyagok iránti fizikai és befektetői kereslet is megnőtt az erős növekedési kilátások, az emelkedő és a kormányok éghajlatváltozás elleni küzdelme nyomán, amely erőfeszítés hatalmas ipari fém és beruházási igényt támaszt. Az delta és más variánsok kockázata viszont globálisan rontotta a kilátásokat, ami a nemesfémek korrekcióját hozta. A romló kilátások hatására a kínai jegybank 50 bázisponttal csökkentette a bankok kötelező tartalékrátáját ami várhatóan ezer milliard yuan plusz likviditást jelent a piacnak. A döntés támaszt nyújtott az ipari fémek piacának is.

Az arany múlt havi korrekciója magasabb volt mint amit a dollár és kamatok indikáltak volna, ez vonzotta a rövid távú short spekulánsokat, ami nem valószínű, hogy megismétlődik amíg nem jutunk az 1815, de még inkább az 1834 dolláros unciánkénti ár fölé ami a júliusi esés 50 százalékos korrekciós szintje lenne. 

stratégia OPEC olaj. WTI
Kapcsolódó cikkek